Tuinseizoen organiseert van 12 t/m 19 juni 2018 een schitterende reis door de ruige hooglanden en tuinen van Schotland. We maken een complete rondreis door het centrale en noordelijke deel van het land, en combineren fraaie tuinen met de adembenemende landschappen van de hooglanden en de vaak spectaculaire kustgebieden. Uiteraard verdiepen we ons ook in de bewogen historie van het land en proberen we mogelijk nog een whisky. Deze rondreis wordt begeleid door onze zeer ervaren reisleider Will Christiaanse.

Dag 1 – Loch Ness en Invergarry

Vanaf Schiphol Airport vliegen we met KLM naar de hoofdstad van de Schotse Hooglanden, Inverness. We vertrekken vanaf daar eerst naar het zuidwesten en rijden langs Loch Ness; houd je camera paraat om eventuele monsters te kunnen vastleggen. In Invergarry maken we een uitgebreide stop. Ooit was dit de residentie van het stamhoofd van de clan MacDonnells. We vervolgen de reis langs de enorme breuklijn waar diverse meren zijn ontstaan, en waar tussen 1803 en 1822 het Caledonian Canal gegraven is. In de loop van de middag arriveren we in het Ben Nevis hotel in Fort William waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 2 – Skye

Vandaag wordt een lange, maar prachtige dag. Via de brug rijden we naar het mooie eiland Skye met zijn beroemde licht en luchten. We bezoeken de tuin van Dunvegan Castle met drie interessante delen, waaronder de Woodland tuin met beekjes en vijvers waaromheen vele, soms mediterrane planten gedijen. Ook is er een formelere tuin met borders en 16 bloembedden plus een varenhuis. Sinds 1990 is ook de oude formele tuin uit de 18e eeuw hersteld.

Dunvegan-Castle

We vervolgen onze prachtige route naar de andere zijde van het eiland voor een kort bezoek aan de tuin van Armadale Castle, romantisch gelegen rond de ruïne van het kasteel, met een zogeheten long border en een fraaie collectie bomen en heesters. We varen terug naar het vaste land van Schotland voor de terugreis naar ons hotel.

Dag 3 – Glencoe en Blair Castle
We pakken onze koffers en rijden door het mooie, melancholische dal van Glencoe naar Bolfracks, een tuin volgens typisch Schotse traditie aangelegd en al zeker twee eeuwen oud. Op de zure grond gedijen heide-achtigen en planten als Celmisia met asterachtige bloemen en de Himalayapapaver. Ook is er een ommuurde tuin met een collectie oude Engelse rozen.

We rijden door naar Blair Castle waar de hertogen van Atholl de oeroude tuinen van hun voorouders hebben herschapen, nadat er eerder lange tijd kerstbomen waren gekweekt. Nu kun je er weer genieten van een 100 meter lange border, een kruidentuin, waterpartijen, een potager en nog veel meer. Na dit tuinbezoek reizen we door een prachtig landschap naar Newtonmore waar we de komende twee nachten in het Balavil Hotel zullen verblijven.

stier schotland

Dag 4 – Ballindalloch Castle en Glen Grant
Vandaag  rijden we door het hart van de hooglanden naar Ballindalloch Castle met zijn beroemde rotstuin uit 1937. De rotstuin sluit aan op het meest indrukwekkende ‘gazonnetje’ dat je ooit hebt gezien. Het kost drie man twee dagen om het te maaien en de kanten te steken. In de ommuurde tuin is een formele rozentuin, en verder vind je hier een bostuin en een labyrint van grassen. Vervolgens bezoeken we Glen Grant waar bij de whiskydestilleerderij een heel aardige tuin is gecreëerd met bloemen, een fruitgaard en een flinke collectie van soms exotische planten. Via een andere, maar tevens fraaie route rijden we terug naar ons hotel.

Dag 5 – Cawdor en Inverness
Het is opnieuw tijd om de koffers te pakken voor het vervolg van onze rondreis. We rijden noordwaarts, naar de beroemde tuinen van Cawdor met onder meer een Schotse disteltuin, een formele rozentuin, de minotaur tuin en de Tibetaanse tuin. Het belooft een hoogtepunt van tuinkunst te worden.

Tuinen van Cawdor

Voordat we richting het Dornoch hotel in Dornoch rijden voor de komende drie overnachtingen, is er ruimte voor wat vrije tijd in de stad Inverness.

Dag 6 – Inverewe
Weer een lange, maar weergaloos mooie dag, waarbij we Schotland doorsteken naar de westkust waar de beroemde tuinen van Inverewe liggen. Begonnen als een tuintje rondom twee dwergwilgjes is deze uitgegroeid tot een weergaloze en goed onderhouden lappendeken van allerlei tuinthema’s. In een prachtig landschap vind je hier maar liefst ruim 6000 plantensoorten, alles zeer smaakvol samengesteld.

Dag 7 – Dunrobin Castle en Novar
Vandaag gaan we nog wat noordelijker en bezoeken we het prachtig gelegen Dunrobin Castle.
Dunrobin Castle   Dunrobin-Castle

Enerzijds overziet het kasteel de Moray Firth, waar terrassen in Franse stijl zijn aangelegd, anderzijds is er de weelderige formele tuin vol met onder andere rozen, ganzerik en geraniums. Met een beetje geluk zie je in de zee onder je dolfijnen of zeehonden.

Ook bezoeken we Novar, een prachtige landschapstuin van generaal  Munro van de Oost-Indië Compagnie, met verder ook nog een mooie watertuin.

Dag 8 – Inverness – Amsterdam
De rondreis is helaas ten einde gekomen. We vertrekken richting de luchthaven van Inverness voor onze terugreis naar Amsterdam.

De totale prijs van deze prachtige rondreis is: € 1.595

 

Inbegrepen

– rechtstreekse vlucht Amsterdam-Inverness in Economy Class v.v. met KLM
– luchthavenbelastingen
– 1 stuk handbagage van maximaal 12 kg
– transfer luchthaven-hotel v.v.
– 7 nachten verblijf in verschillende hotels – hotelverzorging op basis van halfpension
– 2-persoonskamer voorzien van bad/douche en toilet
– vervoer per touringcar volgens bijgevoegd excursieprogramma
– deskundige Nederlandse reisleiding door Will Christiaanse
– één gezamenlijke lunch
– entrees tuinen en bezienswaardigheden

Niet inbegrepen

– niet genoemde maaltijden en drankjes
– niet genoemde excursies en entreegelden
– fooien en koffergelden
– ruimbagage vooraf geboekt op www.klm.com € 50 per persoon retour
– reis- en annuleringsverzekering

Optionele toeslagen

– Verblijf in een eenpersoonskamer € 140 p.p.

Boeken:

  • Je kunt deze reis direct boeken via internet. Ga naar kras.nl/GW4586 en vul je gegevens in. Telefonisch boeken kan ook via 0900-9697 (15 cent p.m.). Vanuit België tel. 0031-73 599 98 88 (normaal tarief).
  • Tui/Kras is telefonisch bereikbaar: maandag t/m vrijdag 08.30-17 uur en zaterdag 09-14 uur.

Van 7 t/m 14 april gaan we met Tuinseizoen naar het schitterende bloemeneiland Madeira.
Voor info: https://tuinseizoen.com/2017/12/06/8-daagse-tuinen-en-cultuurreis-madeira-7-t-m-14-april-2018/