De beste planttijd voor hagen is het najaar. Het koelere, vochtige weer en de nog relatief hoge bodemtemperatuur zijn ideaal voor de ontwikkeling van de wortels. Als je de eenmaal weet wat voor soort haag je precies wilt, kun je aan de slag. Hieronder lees je hoe je een haag kunt planten in 10 stappen:
1. Bepaal met een hulplijn de plaats van de haag.
2. Graaf een 30 centimeter brede geul waarbij je de grond aan weerszijden van de geul gooit. Plant je een haag langs bestrating zorg dan voor een wat bredere geul met goede grond. Maak bij planten met kluit de geul 20 centimeter breder dan de kluit.
3. Maak de grond onderin de geul goed los en werk hier goed verteerde compost doorheen. Niet meer dan een derde deel van de grond mag uit compost bestaan. Ook moet de compost goed worden gemengd omdat anders de haarwortels kunnen verbranden. Let op: meng bij aanplant nooit mestkorrels (zowel kunstmest als organische mest) door de grond; ook dit kan funest zijn voor de haarwortels.
4. Meng ook compost door de uitgekomen grond aan weerszijde van de geul.
5. Knip bij haagplanten met kale wortel met een scherpe snoeischaar beschadigde en gebroken wortels af. Haal containerplanten uit hun pot en maak de kluit wat losser zodat de wortel niet in de potkluit blijven groeien.
6. Leg of zet de planten op de juiste afstand uit langs de geul. Door zon en wind drogen de kale wortels van plantgoed snel uit. Haal daarom de planten pas uit de plastic zak als je ze in de gleuf gaat uitleggen. Plant daarom ook een lange haag in gedeeltes aan zodat de wortels zo kort mogelijk bloot liggen.
7. Spreid bij planten met kale wortel (zoals liguster en beuk) de wortels uit in de geul. Zorg dat iemand anders de planten zodanig vasthoudt dat ze op de juiste afstand en plantdiepte* staan, terwijl je de geul dichtgooit. Tijdens het dichtgooien moeten de planten recht worden getrokken.
8. Trek zo nodig een paar keer lichtjes aan de plant om te zorgen dat de grond goed tussen de wortels komt en druk de grond rondom de voet stevig aan.
9. Geef meteen na het aanplanten flink water. Ook hierdoor zal de aarde goed rondom de wortels terecht komen.
10. Snoei (met uitzondering van coniferen) de haag direct na aanplant om een mooie, dichte haag te krijgen. Ook wordt hierdoor de verdamping beperkt waardoor de planten sneller aanslaan. Snoei liguster flink terug, tot een derde boven de grond. Knip van beuk en haagbeuk een derde deel van de hoofdtakken en dikke zijtakken af. Snoei wintergroene haagplanten zoals laurierkers en taxus lichtjes terug.
* De juiste plantdiepte is dezelfde diepte als waarop de planten op de kwekerij hebben gestaan; dit is te zien aan de verkleuring op de stam. Zet u de planten dieper dan zal het deel van de stam dat onder de grond terecht komt gaan rotten. Ook zal dieper onder de grond de wortelgroei slechter zijn omdat daar minder bodemleven voorkomt.
We hebben oude coniferen laten verwijderen die rondom het perceel stonden. Door de wortels uit de grond te trekken is de grond overal ongelijk en los. Kan ik best eerst ploegen of frezen alvorens de nieuwe beukenhaag te planten? De aanplanting zal eind november gebeuren.
Naast de haag staat een omheiningsdraad met daaronder een betonnen deel. Hoe ver dient de haag van de omheining te staan. Het is wel de bedoeling dat de haag door draad groeit, zodanig dat de buren ook geniet hebben van de haag. Maar mogelijks vormt de betonnen rand wel een beperking?
De grond vooraf frezen is sowieso aan te raden, hiermee worden achtergebleven wortels in kleine stukken gehakt. Omdat de grond onder oude coniferen erg arm zal zijn, is het aan te raden om flink wat compost door de plantsleuf van de haag te mengen. Je kunt de coniferen op zo’n 20-25 cm naast de omheiningsdraad planten. Van de betonnen rand zullen ze geen last hebben want deze zal niet dieper dan 15 cm onder de grond zitten.
Bedankt, het is nu wel beukenhaag die we gaan aanplanten (in plaats van coniferen). Alsook hiervoor compost voorzien?
Ik lees dat de haag tussen draad moeten gespannen worden met bijhorende palen, om zo de haag recht te laten groeien? Wij gaan echter dubbel aanplanten (geschrankt). Staan hier dan best telkens twee palen naast elkaar om zo elke rij apart te “begeleiden” met draden, of hoe wordt zoiets meestal gedaan?
Ik wil met liguster blokhagen van 1 m2 maken hoeveel planten zijn hiervoor nodig?
Ik vindtt het advies om direct na aanplant de hoofdtak te snoeien tegenstrijdig t.o.v. veel andere adviezen. De beuk zal daar vertakken en een dikke laag vormen maar ook nog eens de mooie doorgaande en opgaande lijn verloren laten gaan?
Vaak wordt een beukenhaag na aanplant niet teruggesnoeid, of hooguit worden alleen de takken die uitsteken wat terug geknipt. Wil je echter snel een dichte haag dan is het iets terug knippen van de haag na aanplant zeker aan te raden.
goede dag, gisteren vrijdag 2/2 beukenhaag geplant, en overmorgen gaat t vriezen. Ik denk dat nu de plantjes in de grond staan, we niet speciaal de bodem moeten afdekken met stro of zo? Dank je wel voor de info
Inderdaad, nu de beukenhaag is aangeplant hoef je de grond niet af te dekken voor de vorst!
Ik plant deze week een ligusterhaag aan de rand van een gazon, ik spitte hiervoor het gazon om over een strook van 40cm breed. Moet ik nog bijmesten of is het omgespitte gras voldoende als groenbemester? Ik gebruik ook rootgrow.
Het is niet aan te raden om mest te geven tijdens het planten omdat de haarwortels dan makkelijk kunnen verbranden. Wel is het goed om de grond in de plantgeul te verrijken met compost. Compost verbetert elke grondsoort; het maakt zware grond luchtiger en zorgt er bij lichte grond voor dat deze minder snel uitdroogt. Rootgrow door de grond mengen is heel goed, de bodemschimmels die hierin zitten zorgen ervoor dat de nieuwe aanplant beter aanslaat.
Dank voor de instructies
Voor ons huis in Frankrijk plan ik een wintergroene haag van onder andere: troene de Texas; laurier du portugal;abelia grandiflora en photinea. Ze komen in een pot met kluit. OM de hoeveel afstand moet ik planten om een dichte haag te krijgen bedoeld als afscherming?
Met dank voor een reactie
Goed artikel. Kun je zo mee aan de slag.
Ik heb een vraag
Mijn haag staat in bosrijke omgeving. Pure zandgrond.
Strooi veel kalk voor gazon en borders. Wat betekent dit voor de beuk??
Wel of niet kalk?
met dank voor een reaktie.
Een beukenhaag heeft niet specifiek zure of kalkrijke grond nodig. Extra kalk strooien zal dan ook niet nodig zijn.