Wist je dat bomen niet overal en altijd dezelfde herfsttinten vertonen? Dat bijvoorbeeld het ene krentenboompje altijd meer geel verkleurt en het andere altijd meer rood? Volgens Cor van Gelderen van Plantentuin Esveld speelt onder meer het klimaat hierbij een belangrijke rol.
Klimaat
De eerste keer dat Cor er achter kwam dat het niet zo eenvoudig is om de herfstkleur van een bepaalde soort of cultivar te beschrijven, was toen hij net samen met zijn vader een boek over esdoorns had geschreven. ,,Hierin beweerde ik dat Acer palmatum ’Hogyoku’ in de herfst de mooiste gele esdoorn is. Het boek was nog geen drie dagen uit toen ik een brief uit de Verenigde Staten kreeg van iemand die het een waardeloos boek vond want zijn ’Hogyoku’ kleurde elk jaar oranje. Die man bleek aan de oostkust van de Verenigde Staten te wonen waar meer een landklimaat heerst.’’
,,Door goed te kijken ontdekte ik dat hoe dichter je aan zee woont, hoe meer de herfstkleuren in het gele spectrum zitten. En hoe meer landinwaarts, hoe meer in het rode.”
Voedingsstoffen
Behalve klimaat hebben ook de hoeveelheid zon en de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond een grote invloed op de herfstkleur van een plant. ,,Hoe meer zon, hoe meer rood. En hoe minder zon, hoe meer geel’’, stelt Cor. ,,En hoe meer voedingsstoffen, hoe meer geel. En hoe minder voedingsstoffen, hoe meer rood. Dit voorspelt nog steeds niet alles maar geeft wel een richting aan.’’
Gele tinten
Gele tinten overheersen in de herfst, terwijl oranje tinten veel minder voorkomen. Zo kleurt volgens Cor van Japanse esdoorns slechts vijf procent oranje in het najaar.
En híj kan het weten want PlantenTuin Esveld heeft een Aceretum – een Japanse-esdoorntuin – die de Nederlandse Plantencollectie Japanse esdoorns herbergt en deze bestaat uit circa 1000 (!) verschillende soorten en cultivars. Lees het hele interview met Cor van Gelderen in Tuinseizoen oktober 2016.
Deel jouw herfstfoto met ons!
Wij zijn benieuwd hoe de herfst in jouw tuin kleurt. Fotografeer dus de verkleurende bomen en heesters in je tuin of bij je in de buurt en stuur de foto (‘s) naar redactie.tuin@vipmedia.nl of deel ze met ons op Facebook. Vermeld bij de foto de cultivarnaam van de boom of heester als je deze nog zeker weet. Gok maar niet, want dan gaan we appels met peren vergelijken. Gegevens over de standplaats (zoals zon/schaduw, droog/nat, klei/zand/veen) zijn ook welkom. Vergeet ook zeker niet je woonplaats er bij te vermelden.
Wanneer we veel foto’s krijgen, kunnen we deze volgend jaar naast elkaar zetten in Tuinseizoen. Maar het vergelijken op Facebook is nu natuurlijk al super leuk!