Kalk strooi je over het gazon wanneer de grond verzuurd is, dus wanneer de bodem niet de juiste pH-waarde heeft.
Grasplantjes groeien niet goed wanneer de grond waarop ze staan te zuur is. Door de verzuring zal de bodem minder rijk zijn aan voedingsstoffen. Bovendien is het bodemleven van een te zure grond vaak aangetast. Kortom: niet ideaal voor een mooi en sterk gazon.
Wat doet kalk voor mijn gazon?
Kalk verlaagt de zuurtegraad van de bodem van je gazon. Daarnaast verbetert het de bodemstructuur. De grond wordt luchtiger, terwijl humus sneller wordt afgebroken. De voedingsstoffen die hierbij vrijkomen, zijn weer een boost voor je gras.
Indirect helpt het bekalken van je gazon ook mos in je gazon tegen te gaan. Een sterk en vol gazon geeft mos immers geen ruimte.
Juiste pH-waarde grond van gazon
Zorg dat de pH-waarde van de grond van je gazon tussen de 5.0 en 6.0 ligt. Om de pH-waarde te bepalen, gebruik je een testkit voor een bodemtest. Bij een pH-waarde beneden de 5,0 is de bodem te zuur en is het goed om te bekalken. Volg voor de juiste hoeveelheid kalk de aanwijzingen op de verpakking.
Beste tijd om kalk te strooien
In principe zijn februari en maart de beste tijd van het jaar om kalk te strooien. Daarmee zorg je ervoor dat de grond al in het vroege voorjaar gereed is voor een mooi gazon.
Er is ook kalk verkrijgbaar die je het hele jaar door kan strooien. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld aan het eind van de zomer problemen met je gazon krijgt, veroorzaakt door een te zure grond.
Bemest na het kalk strooien
Strooi eerst kalk over je gazon voordat je de grond bemest. De kalk zorgt ervoor dat de mest beter zal werken doordat de meststoffen sneller worden afgebroken.
Gebruik je organische mest, dan mag je op dezelfde dag bekalken en bemesten. Bij kunstmest moet je na het bekalken twee weken wachten voordat je het gebruikt.
Sorry, maar wat een onzinnig en achterhaald artikel. Je moet de natuur gewoon zijn gang laten gaan en met je handen van je gras afblijven. Je grasmat wordt daardoor alleen maar schraler en voorzover bekend is dit ideaal voor een rijk wildebloementapijt en voorkomt het in hete zomers ook dat je (veel te kort gemaaide) grasmat het loodje legt en je gras nog slechts een trieste bruine kale vlakte is. Al 8 jaar heb ik kalk en bemesting afgeschaft en ik profiteer van een prachtig groene natuurrijke grasvlakte waar ruimte is voor mos, klaver, paardebloemen, boterbloemen, madeliefjes, vlinders, insecten etcetera. Nederland moet eens af van dat netheidssyndroom waardoor we allemaal in een dwangbuis zitten en onszelf onnodig veel werk bezorgen en onnodig geld uitgeven ! Groeten van een natuurminnende senior van 66 jaar.