Om kuipplanten te laten overwinteren haal je ze voor de eerste nachtvorst binnen. Soorten die hun blad houden, zoals oleander, citrusboompjes en Callistemon zet je ’s winters koel en licht weg, andere soorten kun je zelfs in het donker overhouden! Hoe kun je ze het beste verzorgen?

Waar laat je je kuipplanten overwinteren?
Heb je je kuipplanten voor de eerste nachtvorst binnengehaald? Overwinter ze dan in een kasje of voor het raam van een koele slaapkamer of zet ze in een vorstvrije garage of berging. Snoei de planten vooraf flink terug. Let daarbij vooral op een open vorm, dus haal takken weg die door het hart van de plant groeien. Kijk je planten ook goed na op ziekten en plagen.

Snoei bladverliezende soorten
Bij bladverliezende soorten als fuchsia’s, Abutilon, Lantana en Bougainvillea, pluk je na het snoeien ook alle resterende bladeren af. Overwinter ze koel (5-8 °C) – dat kan zelfs in het donker – en hou de potgrond aan de droge kant, maar laat de stengels niet uitdrogen. Als je planten eind februari beginnen uit te lopen zet je ze weer in het licht.

Bladhoudende kuipplanten hebben licht nodig om te overwinteren
Bladhoudende kuipplanten als de oleander, Callistemon, citrusboompjes en echte laurier, hebben wèl licht nodig tijdens het overwinteren. Zet ze vrij koel, liefst bij een temperatuur van 5-8 °C zodat ze in winterrust gaan. Als ze te warm staan blijven ze namelijk doorgroeien en vormen ze slappe, spichtige takken. Zet ze dus liever in een koele kas of voor het raam van een onverwarmde logeerkamer of vorstvrije berging. Houd de potgrond vrij droog, maar laat de planten niet helemaal uitdrogen – vooral de lampenpoetsersplant (Callistemon) is daar heel gevoelig voor!

Lees meer  Akeleien, altijd verrassend

Meer praktische tuintips vind je in het magazine Tuinseizoen.