In november zijn zowat alle groenten geoogst, met uitzondering van een aantal kooltjes. Gewassen die je afgelopen zomer in de tuin hebt geplant, zien er niet meer uit en kunnen een bron van virussen en schimmels zijn. Daarom wat klusjes die je nu kunt doen in de (moes)tuin.
1. Bescherm je planten
Een eerste klusje is meteen het beschermen van je moestuinplanten in pot, zoals kruiden. Deze moeten vorstvrij worden gehouden. Daarom zet je ze beter in een vorstvrije garage of tuinkas. Wikkel er meteen vliesdoek omheen en geef ze regelmatig water.
TIP Kruiden zoals rozemarijn, lavendel of tijm die in een pot groeien kunnen buiten overwinteren. Zet ze tegen een muur en bescherm ze met vliesdoek. De muur zorgt voor beschutting en geeft op zijn beurt warmte af.
2. Overblijvende groenten
Planten zoals artisjok (foto), kardoen en zeekool zijn vrij winterhard, maar kunnen het weleens hard te verduren krijgen in de winter. Leg daarom een hoop stro aan de basis van de plant. Dat beschermt de wortels. Bij het verschijnen van de eerste lentezon, volgend jaar, haal je het stro weer weg en kan de plant naar hartenlust groeien.
3. Kruiden, de hele winter lang
Kruiden die buiten groeien, laat je in de winter maar beter met rust. Ze hebben hun energie nodig om zichzelf te beschermen tegen nachtvorst. Wondjes die je veroorzaakt door te plukken of te knippen, genezen dan ook niet snel, wat schimmels en uiteindelijk sterfte kan veroorzaken.
Kruiden binnen
Wel leuk is het om een aantal decoratieve potjes in huis halen en daar een paar van je favoriete kruiden in planten. Je vindt ze nog in het tuincentrum. Een licht plekje op de vensterbank in je keuken, regelmatig water geven en oogsten maar.
4. Opruimen
Veel planten zijn ondertussen al afgestorven en dor. Tijd om te ruimen dus. Doe je dat niet, dan is de kans op schimmelaantastingen erg groot. Tomaten die afgelopen zomer in de tuinkas groeiden, hebben hun beste tijd wel gehad. Haal ze uit de grond en gooi ze, indien ze niet aangetast zijn door een of andere schimmel, op de composthoop. Doe dat met alle eenjarige gewassen, zodat je een duidelijk overzicht krijgt van welk perceeltje leeg komt te staan.
Spitten doe je niet
Waarom zou je spitten? In een ecologische tuin is dat not done, en voor je rug is het de beste oplossing. Laat de grond gewoon voor wat hij is. En probeer er gedurende de hele winterperiode niet op te lopen. In het voorjaar meng je de grond opnieuw om met een woelvork en klaar.