Tweejarigen zijn schitterende rijkbloeiende planten, die je het best in juni en juli zaait. Geen idee welke tweejarigen mooi in jouw tuin staan? Wij zetten de meest populaire tweejarigen mét zaaitips op een rij. Welke tweejarigen zijn jouw favoriet?

 

1. Muurbloem (Erysimum cheiri)

Muurbloemen beginnen al in april met bloeien en gaan daar tot eind juni mee door. Een uitzondering is de lila ’Bowles’ Mauve’ die het meestal presteert om tot het einde van de zomer door te bloeien. Helaas is dat een soort die je niet zelf kunt zaaien, maar moet stekken. Wel te zaaien is bijvoorbeeld de prachtige, donkerrode ’Blood Red’. In zachte winters zijn de planten vaak meerjarig. Je ziet de muurbloem op de openingsfoto.
Zaaiadvies:
zaaien in een grotere bak en afdekken met een dun laagje zand. Het zaad kiemt onregelmatig, dus soms is wat geduld nodig.

Damastbloem

 

3. Damastbloem (Hesperis matronalis)

Zaad van de damastbloem is verkrijgbaar in wit, lila of een mix van beide. De bloemen verschijnen van mei tot juni en ruiken heerlijk. Perfect voor lichte schaduw. Het zaad is eenvoudig zelf te oogsten, dus je hoeft hem maar één keer te kopen.
Zaaiadvies: deze planten kunnen makkelijk verwilderen, dus je kunt het uitzaaien ook aan de natuur overlaten. Anders zaaien in een zaaibak en afdekken met een dun laagje zand.

vingerhoedskruid

4. Vingerhoedskruid (Digitalis purpurea)

Deze overbekende tweejarige is onmisbaar in de cottagetuin, maar ook in een licht beschaduwde bostuin. Je kunt de wilde vorm zaaien (die meestal roze is), maar ook kiezen voor een cultivar, zoals de populaire, abrikooskleurige ’Sutton’s Apricot’.
Zaaiadvies: zaai het fijne zaad in een grotere bak (niet afdekken met zand) en dun de zaailingen eventueel uit, zodat verspenen niet nodig is. Ter plekke zaaien is mogelijk.

5. Engelwortel (Angelica gigas)

Deze engelwortel is een plant die zeker de aandacht trekt in elke border. Het worden vrij grote planten, ruim 1,50 m of hoger, en dat maakt hem nog imposanter. Mooi tussen grassen of andere luchtige planten.
Zaaiadvies: zaai individueel in zaaitrays en dek licht af met zand of fijn grind. Het zaad van engelwortel moet erg vers zijn. Als dat niet het geval is, is het zaad niet meer kiemkrachtig of in kiemrust gegaan. Een week of drie in de koelkast plaatsen kan ze uit hun kiemrust halen.

judaspenning

6. Judaspenning (Lunaria annua)

Judaspenning is tijdens de voorjaarsbloei prachtig, maar ook daarna, door de fraaie zaadpenningen die langzaam zilver kleuren. Een aanrader is de blauwviolette cultivar ’Kastoria’. ’Munstead Purple’ is dieper paars.
Zaaiadvies: zaai direct ter plekke of zaai de zaden individueel in zaaitrays. De jaren erna gewoon laten uitzaaien.

vergeetmeniet

7. Vergeet-me-nietjes (Myosotis sylvatica)

Niets is mooier dan een zee van blauwe vergeet-me-nietjes die alle voorjaarsbollen in de tuin aaneen weven. Deze tweejarige zaait zichzelf eenvoudig uit en verwildert dan ook gemakkelijk.
Zaaiadvies: zaai het eerste jaar in een grotere bak en verspeen de zaailingen zodra ze groot genoeg zijn. Uitplanten in de herfst en de jaren erna laten uitzaaien.

Bekijk hier hoe je tweejarigen zaait.