De viooltjes bloeien, bloesems sieren de bomen en de zon krijgt steeds meer kracht: het is april. Om alles mooi bloeiend te houden en voor nog meer kleur in je tuin, moet je je border goed bijhouden. Daarom delen we hier enkele tuintips en handige weetjes voor de tuin van april.

Tuintip 1. Zo houd winterviooltjes mooi
Haal – voordat ze zaad vormen – regelmatig de uitgebloeide bloemen weg zodat de winterviolen tot de zomer blijven doorbloeien. Van planten die er spichtig en rommelig uitzien, knip je enkele van de langste scheuten terug tot de jonge groene uitlopers bij de basis. Winterviolen zijn dankbare planten maar geef ze wel eens per maand vloeibare plantenvoeding, vooral als ze in potten staan.

Tuintip 2. Delen van vaste planten
 Het voorjaar is de tijd van verjonging, vooral van vaste planten die al voor langere tijd vast staan. Omdat nieuwe scheuten snel zullen uitkomen, kun je nu oude pollen rooien, delen en opnieuw planten.
Sommige vaste planten hebben een spreidende groei en sterven in het hart af. Rooi deze, gooi de oude delen weg en herplant de gezonde buitenste stukken. Andere zoals Sedum vormen dikke pollen die je met een spade doormidden kunt hakken. Werk voldoende compost door de grond voordat je groepen van drie tot vijf kleine delen weer terug plant.

Tuintip 3. Dahlia’s uitplanten in april
Dahlia’s zijn weer helemaal ín. Opgepotte en binnenshuis voorgetrokken dahlia’s kunnen pas na half mei naar buiten. Maar de knollen van deze fantastische zomerbloeier kun je na half april al in de border uitplanten. Plant ze in goede, voedzame tuinaarde op een zonnige maar niet te droge plek en je hebt er tot de eerste nachtvorst, plezier van!

Lees meer  Hortensia's (weer) blauw maken [+video]

dahlia Rob Doolaard

Tuintips voor de border
1 Verbeter de grond met een lading compost. Werk dit diep door de grond zodat het bij de wortels van de planten terecht komt.
2 Strooi een algemene meststof over de border en werk deze door de oppervlakte om de plant aan het begin van het voorjaar een oppepper te geven.
3 Verwijder de wortels van alle overjarig onkruid dat je tegenkomt en gooi deze in de kliko.
4 Gooi extra compost op de bodem van elk plantgat om nieuwe planten een goede start te geven.
5 Geef nieuwe planten ten minste één keer per week water totdat ze goed zijn aangeslagen.
6 Breng rondom nieuwe planten een mulchlaag aan van compost of boomschors om vocht vast te houden en onkruidgroei tegen te gaan.

Tips voor andere maanden:
januari
februari
maart 
mei
juni 
juli 
augustus
september
oktober
november