De meeste Viburnums zijn matig tot goed winterhard, hun knoppen en bloemen trotseren zelfs grotere temperatuurschommelingen. Ze zijn gemakkelijk en robuust.
In plantcontainers gekweekte Viburnums kun je het hele jaar door planten, mits het niet vriest. Maak het plantgat dubbel zo groot als de wortelkluit, het liefst op een zonnige of licht beschaduwde plaats.
Zware klei
Tuinier je op zware klei, meng dan wat scherp zand en tuinaarde door de grond. Wil je het Viburnum helemaal naar de zin maken op zware klei, maak dan voor het planten met een grondboor een gat in de bodem van het plantgat en vul dat op met grind.
Zandgrond
Tuinier je op zandgrond, meng de grond dan met tuinaarde om de grond vochthoudend te maken. Schep elk jaar een beetje compost aan de voet van de plant en je hebt er geen omkijken naar!
Het is belangrijk dat de heesters nooit echt droog staan. Vooral groenblijvende cultivars hebben in de winter voldoende vocht nodig. Bij aanhoudende droogte moeten ze ook in wintermaanden af en toe water krijgen.
Viburnum snoeien
Snoeien is in grotere tuinen meestal niet nodig, maar je kunt Viburnums meteen na de bloei uitdunnen en indien nodig terugsnoeien. Probeer daarbij wel de vorm van de struik in de gaten te houden.
Nergens kan ik in informatie vinden over de wortelgroei van de VIBURNUM BODNANTENSE ‘DAWN’. Hoewel het als een struik wordt aangemerkt hebben onze buren het zo hoog laten worden, dat het die naam m.i. echt niet mag hebben. Nu willen wij weten of de we net als bij bomen kunnen verzoeken het 2 m van de erfafscheiding te plaatsen ivm schade aan onze schutting door de wortelgroei.
Daar gaan wij helaas niet over. Je zou het kunnen navragen bij het kadaster.
kan ik de viburnum na de bloei ook flink innemen/terugsnoeien omdat deze te groot worden? Ik snoei ze nu steeds in bolvorm, wil dat graag zo houden maar dan flink kleiner. Ben bang dat wanneer ik terug snoei ik een kale struik krijg die niet meer uitloopt