Als je een nieuwe tuin wil aanleggen kan je heel wat geld besparen. Wij zetten een aantal bespaartips voor tuinaanleg op een rijtje.

1. Creatief!

Wees creatief en kijk of je materialen uit je oude tuin kunt hergebruiken. Leg bijvoorbeeld grindtegels ondersteboven voor een fraaie, tijdloze verharding. Of sla ze doormidden om er – met de ruwe kant in het zicht – stapelmuurtjes van te maken. Ook (kapotte) klinkers zijn geschikt voor dit soort muurtjes.

2. Natuurlijke schutting

Van wilgentenen is eenvoudig een natuurlijk ogende, relatief goedkope schutting te vlechten. Wilgentenen zijn verkrijgbaar als de wilgen worden geknot, van december tot eind maart.

3. Ga voor grind

Halfverharding zoals grind is goedkoper dan tegels of klinkers. Ook is dit type verharding makkelijk zelf aan te brengen.

4. Bespaar op het gazon

Wil je een gazon? Inzaaien van gras is ongeveer vijf keer goedkoper dan graszoden leggen.

5. Zelf zaaien!

 Een- of tweejarige planten zijn eenvoudig zelf te zaaien; dit is heel wat voordeliger dan ze als plant aan te schaffen. Ook veel vaste planten zijn te zaaien, alleen duurt het langer voordat je er plezier van hebt.

 

Tuinaanleg, doe het zelf, bespaartips,

6. Maak ruimte

Heesters zijn na aankoop vaak nog klein. Zet ze niet te dicht op elkaar – dit scheelt in het aantal dat je er nodig hebt – want dan hebben ze de ruimte om mooi uit te groeien.

7. Bodembedekkers 

Plant ook bodembedekkers niet te dicht op elkaar; uiteindelijk zullen ze de grond helemaal bedekken, alleen duurt het iets langer. Dit geldt ook voor klimop tegen gaaswerk.

Lees meer  9 handige tips voor het maken van een kerststuk

 

8. Gratis meer planten

Veel vaste planten kun je na drie jaar vermeerderen door ze in stukken te delen. Wellicht is dit een idee om niet de hele tuin in één keer aan te planten… Op ‘open plekken’ in de border kun je eenjarigen zaaien.

9. Water en compost!

Vang regenwater op in een ton en giet hiermee de planten. Composteer gft-afval en verwerk de compost in je tuin. Op deze manier ben je duurzaam bezig én bespaar je geld.

10. Verkoop

Heb je materialen uit de oude tuin over? Bied deze – eventueel gratis – aan op sites als marktplaats.nl, kapaza.be of 2dehands.be.