Ook na de zomer kan je tuin er nog steeds fantastisch uitzien. Kies een paar borderplanten die lang doorbloeien of hun bloemen pas in de herfst openen, dan hou je je tuin tot ver in het najaar aantrekkelijk! Hier een lijstje met 10 toppers voor najaarsbloei:

Voor zon

1 Rudbeckia fulgida ’Goldsturm’ vormt eindeloos nieuwe gele bloemen met een zwart hartje en heeft bovendien een aantrekkelijk wintersilhouet.
2 Sedum spectabile bloeit met platte bloeischermen in roze, rozerood of wit; vlinders en bijen strijken er graag op neer om nectar te drinken.
3 Herfstasters kleuren je tuin tot diep in het najaar roze, karmijn of lilablauw en de keuze is enorm.

najaarsbloeiers

Voor halfschaduw

4 Herfstanemonen of Japanse anemonen zijn elegante nazomerbloeiers met witte, zachtroze of rozerode bloemen op lange stelen.
5 Persicaria amplexicaulis bloeit met smalle roze tot paarsrode aartjes vanaf augustus en gaat door tot de eerste nachtvorst.
6 Ceratostigma plumbaginoides is een bodembedekker die pas rond september zijn hemelsblauwe bloemen opent, het blad verkleurt in de herfst vuurrood.
7 Liriope muscari is een leuke randplant, met bloemaartjes die aan blauwe druifjes doen denken.

najaarsbloeiers

Voor schaduw

8 Tricyrtis wordt ook armeluisorchidee genoemd; de prachtig gevormde bloemen die vol sproetjes zitten lijken op orchideeën.
9 Blauwe monnikskappen als Aconitum carmichaelii ’Barker’s Variety’ en ’Spätlese’ zijn door hun hoogte en late bloei bijzonder waardevol.
10 Zilverkaars (Actaea, voorheen Cimicifuga) wordt ook hoog en zijn witte aren lijken in de schaduw wel licht te geven; er zijn ook mooie purperbladige vormen.

 

Lees meer  Ridderspoor: Blauwe bloemenpracht