In een salade, op de boterham of gefrituurd… Eetbare bloemen kun je op allerlei manieren toepassen en ze maken de maaltijd extra feestelijk. Mooi in de tuin en leuk om te oogsten! We zetten tien soorten eetbare bloemen voor je op een rij.

Let op: Deze eetbare bloemen zijn voor mensen prima te nuttigen, maar sommige planten kunnen giftig zijn voor je kat, hond of ander huisdier.

Onze top 10 eetbare bloemen

1 Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

In alle opzichten is Oost-Indische kers een heerlijke plant. Deze eenjarige is gemakkelijk zelf te zaaien, groeit hard, bloeit rijk, levert nectar aan bijen en vlinders, en alle bovengrondse delen van de plant zijn eetbaar.

Deze eetbare bloemen zijn erg kleurrijk. De bladeren en de zaden kan je oogsten voor consumptie. Oost-Indische kers heeft een pittige smaak, dus je hebt niet veel nodig om bijvoorbeeld je zomerse salade iets extra’s te geven.

Hoogte: 40 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Bloeitijd: juli-oktober

Tropaeolum majus, Oost-Indische kers, eetbare bloemen, tuinseizoen

2 Dropplant (Agastache foeniculum)

De naam van deze, over het algemeen kortlevende vaste plant geeft al aan hoe de bladeren en de bloempjes smaken. Maar over smaak valt niet te twisten en daarom wordt hij ook wel anijsnetel genoemd. Lekker voor in salades, toetjes en thee.

Zet hem op een zonnige, warme plek voor de mooiste bloei en het beste aroma. Ook vlinders en bijen zijn dol op deze plant; enkele dropplanten in je border geven gegarandeerd meer van deze nuttige insecten in je tuin!

Hoogte: 80 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juli-september

Agastache foeniculum, dropplant, eetbare bloemen, tuinseizoen

3 Daglelie (Hemerocallis)

Een makkelijke vaste plant die rijk bloeit en ook nog eens smakelijke, eetbare bloemen geeft; dat geldt overigens alleen voor de enkelbloemige types. Daglelies geven pollen met frisgroene, grasachtige bladeren waaruit de stevige bloeistengels met lelie-achtige bloemen tevoorschijn komen.

Lees meer  Tips voor een geslaagd tuinfeest!

Elk bloem bloeit slechts één dag, maar door het grote aantal bloemen heb je toch wekenlang kleur! Zowel de bloemknoppen (na blancheren) als de bloemen kun je gebruiken, de smaak hangt af van de soort maar over het algemeen zijn oranje daglelies wat zoeter dan de rode. Daglelies hebben stevige, vlezige wortels waardoor ze bestand zijn tegen een droge zomer.

Hoogte:40 – 80 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Bloeitijd: juni-september

Hemerocallis, daglelie, eetbare bloemen, tuinseizoen

4 Bieslook (Allium schoenoprasum)

Niet alleen het blad, maar ook de bloemen van bieslook zijn eetbaar. Ze hebben een milde uiensmaak die aan veel gerechten extra smaak kan geven. Wees echter niet te kwistig; een paar bloemetjes in een omelet of over de salade is al genoeg!

Bieslook staat leuk in de border, in potten en uiteraard in de kruidentuin. In tegenstelling tot mediterrane kruiden zoals oregano en rozemarijn houdt bieslook van vochthoudende grond. En behalve in de zon doet bieslook het ook goed in de halfschaduw. In de buurt van rozen houdt hij bovendien bladluizen op afstand!

Hoogte: 30 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Bloeitijd: mei-juli

Allium schoenoprasum, bieslook, eetbare bloemen, tuinseizoen

5 Courgette (Curcubita pepo)

Plant op een zonnige plek in je tuin eens courgette. Voor één plant heb je minstens 1 m2 nodig, maar op voedzame grond – werk er vooraf flink wat compost of oude stalmest doorheen – word je beloond met tal van heerlijke vruchten én bloemen. De bloemen hebben een verfijnde smaak en zijn rauw eetbaar, maar je kunt ze ook vullen en bakken.

Wil je behalve bloemen ook courgettes kunnen eten, dan moet je de bloemen niet te snel plukken. De mannelijke bloemen zijn nodig om de vrouwelijke bloemen te bevruchten; wacht dus totdat je onder de vrouwelijke bloemen verdikte stengels – het begin van de courgettes – ziet ontstaan.

Lees meer  Gravel garden in pot - Zo doe je dat!

Breedte: 1 m of meer
Standplaats: zon
Bloeitijd: juni-juli

Curcubita pepo, courgette, eetbare bloemen, tuinseizoen

Tip: Oogst alleen bloemen van planten waarvan je zeker weet dat ze niet zijn bespoten.

6 Viooltjes

Viooltjes staan leuk in de border, maar ook een paar (thee)potten met viooltjes op de tuintafel oogt heel gezellig! En je hebt dan – als je buiten eet – meteen een fleurige en eetbare garnering bij de hand voor bijvoorbeeld een salade of dessert.

De vrolijke bloempjes zijn alleen rauw te eten, want verwerk je ze in een warme maaltijd dan gaat de smaak verloren. Alle soorten viooltjes zijn eetbaar, ze hebben een zachte, neutrale of licht zoete smaak.

Hoogte: 15 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Bloeitijd: jaarrond (afhankelijk van de soort)

Viooltje, eetbare bloemen, tuinseizoen

7 Komkommerkruid (Borago officinalis)

Deze eenjarige plant – ook bekend als bernagie – is ruwbehaard en oogt nogal grof. De kleine stervormige, blauwe bloempjes zien er echter heel lieflijk uit, ook als fleurige garnering want hun lichte komkommersmaak is heerlijk bij allerlei zomerse gerechten. Ook het jonge blad van komkommerkruid is heerlijk als sla of als spinazie.

Deze eenjarige gedijt het beste op enigszins vochtige, voedzame grond waar hij zich spontaan uit zal zaaien. Hierdoor heb je hem jaar na jaar in je tuin. Komkommerkruid is ook een prima bijenplant!

Hoogte: 50-90 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Bloeitijd: juni-oktober

Borago officinalis, komkommerkruid, eetbare bloemen, tuinseizoen

8 Sinaasappel-afrikaantje (Tagetes tenuifolia ’Orange Gem’)

Je zou het misschien niet verwachten maar ook veel soorten afrikaantjes zijn eetbaar, zoals deze enkelbloemige Tagetes tenuifolia ’Orange Gem’. Een geweldige borderplant die niet te vergelijken is met het stijf ogende afrikaantje (Tagetes patula), dat vaak in perken wordt toegepast.

Lees meer  Waarom kiezen voor een trompetboom?

Het is een bossige plant met fijn blad en ontelbare bloempjes, waar je tot de eerste nachtvorst plezier van hebt. De bloempjes ruiken naar sinaasappel, hebben een kruidachtige, licht bittere smaak en je moet er zeker niet te veel van gebruiken. Heb je liever een afrikaantje met een citroengeur, kies dan voor de gele Tagetes tenuifolia ’Lemon Gem’.

Hoogte: 30 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: mei-oktober

Tagetes tenuifolia ’Orange Gem’, sinaasappel-afrikaantje, eetbare bloemen, tuinseizoen

9 Duizendschoon (Dianthus barbatus)

Deze kleurige tweejarige bloemen stonden vroeger vaak in boerentuinen, omdat ze sterk zijn en heel geschikt voor de vaas. Je kunt er ook af en toe wat van oogsten om er allerlei gerechten mee op smaak te brengen. De bloemen hebben een kruidige, peperige smaak.

Duizendschoon is een echte zomerbloeier, maar is hij uitgebloeid knip hem dan terug voor een tweede bloei in september. Plant of zaai duizendschoon op een beschutte plek, op goed doorlatende grond.

Hoogte: 35 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juni-augustus

Dianthus barbatus, duizendschoon, eetbare bloemen, tuinseizoen

10 Rosa ’Cherry Brandy’

Het is misschien even wennen, maar ook rozen bevatten eetbare bloemen. De bloemblaadjes kun je eten, bijvoorbeeld gesuikerd in gebak of rauw in salades. Heel feestelijk! De smaak varieert per soort en kan verfijnd of wat krachtiger en zoeter zijn. Over het algemeen geldt: hoe meer een roos geurt, hoe meer smaak hij heeft. De doorbloeiende roos ‘Cherry Brandy’ (foto) heeft een bijzondere kleur én geurt goed.

Hoogte: 80 cm
Standplaats: zon
Bloeitijd: juni-oktober

Rosa ’Cherry Brandy’, roos, eetbare bloemen, tuinseizoen

Ook lekker met deze eetbare bloemen: Salade met bloemen