Rol je mouwen op, het moestuinseizoen gaat nu echt van start. De dagen worden langer en de zon wint voorzichtig aan kracht. Kortom: het is tijd om groente te zaaien! Zaaien is helemaal niet moeilijk. Houd een paar basisregels in acht en je kunt straks een heerlijke oogst tegemoet zien!

Kijk goed op de verpakking wat het juiste zaaimoment is van de groenten.  Vanaf april mag je al vrij veel groenten in de volle grond zaaien, maar ook in maart kun je al voorzichtig met een aantal gewassen starten. Houd wel het weer in de gaten; geen jaar is hetzelfde. Als het in maart hard vriest en je krijgt geen schop de grond in, dan is het nog te vroeg om buiten te zaaien. Gebruik je gezond verstand en heb geduld als het weer tegen zit.

Buiten groenten zaaien
Afhankelijk van de temperatuur kun je vanaf maart buiten zaaien:spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.

Vanaf april kun je daar aan toevoegen: bietjes, witlof, kervel, bloemkool, broccoli, koolsoorten (wit, rood, savooie), koolrabi, koolrapen, maïs, peterselie, pompoen, diverse slasoorten, knolselderij.

 

Groenten zaaien

Vanaf maart kun je starten met groenten zaaien.

Binnen groenten zaaien
De mogelijkheden worden een stuk groter als je beschikt over een (verwarmde) kas of koude bak. Ook op de vensterbank in de keuken kun  je groenten en kruiden voorzaaien, zodat je straks al stevige planten hebt om uit te planten. Je zou de volgende groenten en kruiden kunnen proberen: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika en pepers, peterselie, postelein en prei.

Lees meer  Feestelijk kerstrecept nodig? Kerstkrans met zalm

Temperatuur
Niet alle zaden kiemen bij dezelfde temperatuur. Sla, spinazie, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van 10°C. Koolsoorten kiemen bij 15°C en courgette, paprika en tomaat hebben 20°C of meer nodig. Vandaar dat je die ook later in het jaar zaait. Ook bloemen en kruiden houden van een hoge temperatuur van zeker 20°C.

Te koud?
Is de grond nog iets te koud en wil je toch buiten zaaien? Dek de grond dan af met een lap doorzichtig plastic en laat dat tien dagen liggen. De grond warmt zo snel op!

Hoe diep?
Zaai niet te diep. Voor kleine zaadjes is 1 cm meestal wel voldoende. Grotere zaden zoals die van peulvruchten moet je wel wat dieper in de grond stoppen. Een tuinboon zaai je op 5 cm. Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten.
Zaai niet te dik en niet te veel tegelijk. Van bijvoorbeeld sla en spinazie kun je beter regelmatig een kleine hoeveelheid zaaien zodat je steeds lekker mals en vers blad kunt oogsten.

Water geven
Geef direct na het zaaien water maar wees voorzichtig: het zaad mag niet wegspoelen. Wanneer de zaailingen gaan groeien, kun je water geven met de fijne broes van de gieter. Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet te veel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan.