In de Japanse tuin staat de perfecte balans van rust en spanning centraal. Er wordt gebruik gemaakt van rustige kleuren en natuurlijke materialen, maar op een manier waardoor het niet saai wordt. Met deze tips maak je zelf een Japanse tuin.

In de Japanse tuin speelt evenwicht een hele belangrijke rol. Bij evenwicht moet je niet denken aan symmetrie, maar juist aan perfecte asymmetrie. De Japanse tuin kenmerkt zich namelijk door haar perfecte imperfecties. Deze asymmetrie zie je bijvoorbeeld terug in de beplanting. Als aan de linkerzijde van de tuin een grote hoeveelheid bloemen bloeit, dan wordt aan de rechterzijde expres een lege ruimte gecreëerd met bijvoorbeeld een gazon. Met dit gazon wordt de grote massa bloemen weer in evenwicht gebracht.

Japanse tuin

Japanse tuin

In Japanse tuinen hangt vaak een rustige, maar toch spannende sfeer. Om deze sfeer in je eigen tuin te krijgen, kan je gebruik maken van miegakure, oftewel het verrassingseffect. Je doet dit door bijvoorbeeld een hekwerk halverwege in je tuin te plaatsen. Een hekwerk verwacht je niet halverwege een tuin en dankzij het hekwerk kan je de tuin niet in één keer overzien. Dit zorgt ervoor dat mensen nieuwsgierig worden. Een geschikt hekwerk is een houten hekwerk bijvoorbeeld. In Japanse tuinen zijn accessoires en meubilair namelijk vaak van natuurlijke materialen. Achter het hekwerk kan fraaie beplanting geplaatst worden of een bijzondere boom.

Japanse tuin

Water is onmisbaar in de Japanse tuin.

Een andere manier om het verrassingseffect te creëren in je tuin, is door het aanleggen van een wandelpad. Veel Japanse tuinen hebben een wandelpad dat leidt naar een klein huisje of een vijver. De paden zijn kronkelig en bestaan vaak uit stapstenen van natuursteen of uit grind. Doordat de paden kronkelig zijn, lijkt het alsof je tuin dieper is én dit zorgt weer voor een onverwachts effect. Dit is met name van toepassing als je niet in één blik kan zien waar het pad naar toe loopt.

Lees meer  6 x gele zomerbloemen

Kleurgebruik
Als je graag een Japanse sfeer aan je tuin wilt geven, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het gebruik van kleur. Japanse tuinen bestaan vaak grotendeels uit verschillende tinten groen en een beperkt aantal bloemen. Als je op meerdere plekken in de tuin bloemen plant, is het verstandig om deze in min of meer dezelfde tint te planten. Doordat er niet teveel bonte kleuren in de tuin aanwezig zijn, krijgt de tuin een rustige uitstraling.

Diepere betekenis
Een absoluut onmisbaar element in de Japanse tuin is water. In iedere Japanse tuin is haast wel een vijver te vinden en dit is dan ook niet zonder reden. Water dat van oost naar west stroomt zou kwade krachten weren. Om de vijver liggen vaak stenen; deze staan voor de obstakels in het leven. Niet alleen stenen bij water hebben een betekenis, ook stenen naast een wandelpad of brug hebben een diepere betekenis. Deze stenen staan symbool voor duurzaamheid en onverstoorbaarheid

Japanse tuin

Een mooi boeddhabeeld geeft veel sfeer aan de tuin.

Beelden
Om je tuin een extra Japanse touch te geven kun je nog een lantaarn of boeddhabeeld in de tuin plaatsen. Zorg er wel voor dat je het rustig houdt, en je tuin hierdoor niet op een bonte kermis gaat lijken. Voor het plaatsen van beelden geldt dan ook de ongeschreven regel: Je mag niet meer dan één beeld in een keer zien. Verder worden de beelden vaak een beetje beschut geplaatst of groeit er mos overheen. Om mosgroei te stimuleren kan je het beeld insmeren met yoghurt.

Lees meer  10 Lentetoppers in pot

Een Japanse tuin bestaat dus uit veel verschillende elementen, zoals beelden, water, kleine kleurverschillen en perfecte imperfecties. Om je eigen tuin om te toveren tot een tuin van de rijzende zon, hoef je natuurlijk niet al deze elementen in een keer toe te voegen. Met het juiste kleurgebruik, een mooi boeddhabeeld en een waterpartij komt je al een heel eind.