Of je nu houdt van zachte, sierlijke grassen of juist van krachtige, opvallende soorten, in elke tuin is plaats voor siergrassen. En ze zijn ook nog eens gemakkelijk en goedkoop om zelf te kweken! Lees hieronder wat de mooiste siergrassen zijn en de handige stappen voor het zaaien en opkweken van je eigen siergras.

Eenjarig siergras

Tot de populairste eenjarige cultivars horen groot trilgras (Briza maxima) en hazenstaart (Lagurus ovatus). Beide grassen kun je direct in de border zaaien maar het is ook leuk om ze in potten op te kweken. Omdat ze erg snel groeien, zijn ze ook voor kinderen ideaal om zelf te zaaien.
Pennisetum glaucum ’Purple Majesty’ is eveneens een dankbare eenjarige; hij valt op door zijn donkerpurperen blad en exotische uitstraling. Deze snelgroeiende cultivar vormt weelderig blad, later in het jaar getooid met dikke, dieppurperen zaadhoofden.
Voor hetzelfde effect, maar dan veel hoger, zorgt siermaïs (Zea mays) ’Amero’ met grote kolven in allerlei kleurvariaties. Zaai in maart-april in potten en plant de maïsjes na half mei buiten uit. Deze siermaïs wordt in de loop van de zomer steeds hoger, uiteindelijk zo’n 2 meter.

Vaste siergrassen

Met vaste siergrassen krijg je de meeste waar voor je geld omdat je heel veel planten uit slechts één pakje zaad kunt opkweken. Met de juiste verzorging zijn je zelfgezaaide grassen binnen een paar jaar even groot als de grassen die je op een kwekerij of tuincentrum zou kopen.
Siergrassen zijn prachtig in borders en grindtuinen. Pas ze naast andere grassen toe of combineer ze met bloeiende vaste planten.

Lees meer  Zo maak je een Japanse tuin

Verzamel zaad voor volgend jaar

Siergrassen worden vaak meer gewaardeerd om hun bloeiwijzen dan om hun blad, dus plant ze op een plek waar je er optimaal van kunt genieten. Veel soorten krijgen zaad dat kan worden bewaard om volgend jaar te zaaien. Trilgras produceert schitterende bungelende zaadhoofdjes. Maar pas op, als je de zaden gewoon laat vallen, komt er het volgend jaar een tapijt van nieuwe planten rondom op. Wil je dit voorkomen, oogst de zaden dan tijdens het rijpen.

Siergras in potten

Vrijwel alle siergrassen zien er in potten geweldig uit. Neem wel een pot die past bij het uiteindelijke formaat van het gras. Pennisetum glaucum ’Purple Majesty’ is een blikvanger op iedere patio. Ook mooi is het vedergras Stipa tenuifolia, een erg zacht gras dat uitnodigt tot aanraken. Dit is zo’n soort die je in groepjes kunt verspenen om dikke pollen te vormen. De bladeren hangen over de rand van de pot en wuiven in de wind. Onthoud dat planten in potten regelmatig voeding nodig hebben.

Iets bijzonders

Een bijzonder siergras is Uncinia egmontiana. Deze compacte plant heeft smalle bladeren die verkleuren van licht robijnrood naar diep bruin-bordeauxrood. Als je hem in een pot zet en beschermt tegen de vorst is hij bladhoudend met opvallend, bloedrood nieuw blad.

Siergrassen Parade

Vier van de vele siergrassen die je gemakkelijk uit zaad kunt opkweken: 1. Briza maxima (foto) 2. Stipa lessingiana  3.Pennisetum glaucum ’Purple Majesty’4. Lagurus ovatus

In vier stappen zelf siergras zaaien en opkweken


Stap 1 Siergrassen kun je buiten op kweekbedden zaaien en opkweken tot ze groot genoeg zijn om op de juiste plek te planten. Je kunt ze ook een goede start geven door ze in kleine potten te zaaien. Om te kiemen hebben de meeste zaden een temperatuur nodig van tenminste 10-16 °C, een kasje of koude bak is daarom erg handig.
Stap 2 Na het zaaien duurt het gewoonlijk een tot twee weken voordat de zaden ontkiemen.
Stap 3 Wacht tot de zaailingen voldoende wortels hebben ontwikkeld voordat je kleine groepjes gaat verspenen en apart in kleine potten zet.
Stap 4 Verpot de nog jonge grassen als ze flink zijn gegroeid in grotere potten. Besef dat de meeste potgrond slechts voedingsstoffen voor ongeveer een maand bevat, dus vergeet niet ze daarna wekelijks voeding te geven.

Lees meer  Mooie schaduwtuin

Lees hier meer over siergrassen.