Meidoorn, duindoorn, wilde rozen…. Ze steken en prikken, en kunnen zo op eigen kracht vraatzuchtige dieren op een afstand te houden. Maar naast deze beschermende functie verfraaien deze heesters met hun stekels en doornen onze tuinen. Ook in de winter.

Privacy met heesters met doornen en stekels
Planten als de meidoorn, duindoorn, wilde rozen en andere met doornen en stekels gewapende heesters zorgen voor ondoordringbare hagen. Met dergelijke levende omheiningen rondom de tuin kunnen we ons privédomein beschermen tegen nieuwsgierige blikken en ongewenste gasten.

meidoorn
Vogels
Ook houden de prikkelende hagen je eigen huisdier binnen en loslopende andere dieren buiten. En, niet geheel onbelangrijk, ze bieden tuinvogels een toevluchtsoord waar ze veilig voor katten zijn, ongestoord kunnen uitrusten en hun nesten kunnen bouwen.

bessen vogel
Toegift van bessen
Naast deze beschermende en ecologische functie geven deze haagplanten vaak ook (eetbare) bessen.

Makkelijk in onderhoud
Ook het onderhoud van veel van deze planten is heel gemakkelijk, omdat ze vrij weinig eisen stellen. Tot de stekelige houtige gewassen met kleurrijke, eetbare bessen behoren allerlei inheemse soorten, zoals de sleedoorn, zuurbes, wilde rozen, meidoorn, duindoorn en bramen- en frambozenstruiken.

heesters met doornen en stekels
Doornen of stekels
Doornen zijn prikkers die in de plaats groeien van een blad (een bladdoorn) of een tak (een takdoorn); door deze vergroeiing bevatten doornen ook vasculair weefsel, omdat ze verbonden zijn met het inwendige van de plant. Voorbeelden van planten met takdoornen zijn de sleedoorn (Prunus spinosa), duindoorn (Hippophae rhamnoides) en eenstijlige meidoorn (Crataegus monogyna). De zuurbes (Berberis vulgaris) daarentegen prikt met bladdoornen, in feite dus vervormde bladeren.
Een stekel is enkel een vergroeiing van de opperhuid en bevat geen weefsel. Voorbeelden hiervan zijn frambozen (Rubus idaeus) en bramen (Rubus fruticosus).

hulst
Stekelige bladeren
Planten zoals hulst (Ilex aquifolium) en de mahoniestruik (Mahonia aquifolium) zijn zeer populair omdat ze in de winter groen blijven. Deze heesters verdedigen zich met  blad dat langs de randen venijnige stekels heeft.
Mahoniestruik: Dankzij zijn blauwachtige bessen zorgt de mahoniestruik in het door rode, oranje en gele bessen gedomineerde sortiment voor een bijzonder effect. Een heel mooie mahoniestruik is Mahonia japonica (voorheen M. bealei); de grote, leerachtige bladeren lijken op die van hulst, vanaf februari draagt de plant lichtgele bloemen die naar lelietjes-van-dalen ruiken, en de donkerblauwe bessen verschijnen vroeg in de zomer .
Hulst: Voor liefhebbers van hulst zijn de cultivars ’Myrtifolia’ en Siberia echte aanraders. Ze zijn bijzonder winterhard en ook zeer geschikt als kuipplant.

Wil je een haag aanplanten van heesters met doornen en stekels? Klik hier voor tips.