Maart is de maand waarin het tuinseizoen start! We zien piepkleine bloemetjes en kunnen beginnen met voorzaaien of planten onder glas. Daar word je toch blij van?!

Leverbloempjes
De blauwe kleine leverbloempjes doen het geweldig in maart. Vooral in een rotstuintje is dit een dankbaar plantje. De eerste leverbloempjes gaan open als de sneeuwklokjes volop in bloei staan en ze bloeien vervolgens zo’n zes weken lang door. De compacte ’Blue Eyes’ heeft lichtblauwe bloemen met een donkerder hart.

sterhyacint in maart
Sterhyacint
De sterhyacint is – zoals de Latijnse naam al suggereert – afkomstig uit Siberië. Kou deert ze dan ook beslist niet. Prachtig met narcissen of om te laten verwilderen in het gazon. Hij bloeit van maart tot en met april en wordt ongeveer 10-15 cm hoog.

oude wijfjes - tuin in maart
Oude wijfjes (Ipheion uniflora)
De bloemen dun hun naam niet echt eer aan, ze lijken eerder op jonge blommen dan op oude wijfjes. Een perfecte bol voor arme, droge grond. Bloeit eind maart tot en met mei en wordt ongeveer 15 tot 30 cm hoog.

krokus - tuin in maart
Krokussen
Wat kunnen we genieten van de krokussen in geel, paars, blauw en wit! Het is feest met deze kleine bloempjes. Klik hier voor meer informatie over krokussen.

tuin in maart
Makkelijke bolgewassen
Al die kleine bolgewasjes als blauwe druifjes, hyacinten, narcissen en krokussen doen het prima in een plek onder bladverliezende bomen of heesters; zo profiteren ze in het prille voorjaar van de zon en als de bomen later in het jaar in blad staan, zijn de bollen al uitgebloeid. Ze verwilderen gemakkelijk en vragen  weinig onderhoud. Laat ze na de bloei rustig afsterven en knip het vergelende blad niet af, zodat de bollen het voedsel uit het blad goed op kunnen nemen.

lathyrus voorzaaien in maart
Lathyrus voorzaaien
In maart kun je beginnen met het zaaien van lathyrus. Week de zaden eventueel een nachtje voor of vijl ze iets aan, dan nemen ze sneller water op. Omdat hun wortels niet zo van verstoring houden, zaai je ze het best direct in diepe potjes of bijvoorbeeld wc-rolletjes. Bekijk hier meer tips bij het voorzaaien van Lathyrus.

Ook leuk: Eenjarigen voorzaaien.