Uitbundig bloeiende voorjaarsbollen toveren de lentetuin om tot een weergaloos feest. Uiteraard verdienen deze voorjaarsbollen wel de beste verzorging. Hoe? Zo!

Veel kleine, vroege bolgewasjes verwilderen en komen jaarlijks terug. Ook narcissen zijn trouw, mits ze niet te droog staan.

Voorjaarsbollen bemesten
Verwilderingsbolletjes zijn gewend om voor zichzelf te zorgen en hebben maar weinig mest nodig. Strooi jaarlijks wat organische mest bij opkomst en eventueel nog een keer als ze zijn uitgebloeid, maar nog in blad staan.

Voorjaarsbollen

Blad laten afsterven
Snijd het blad niet af, de plant heeft het hard nodig voor de fotosynthese, zodat hij reserves kan aanleggen voor de bloei van volgend jaar.

Voorjaarsbollen in het gazon
Staan er bolletjes als krokussen, sneeuwroem, anemoontjes of narcissen tussen het gras? Maai er dan de eerste weken omheen, totdat het blad afgestorven is.

Voorjaarsbollen

Koppen
Hoeft meestal niet, hooguit bij grootkronige narcissen en keizerskronen. Laat de zaaddoosjes dus gewoon rijp worden, zo krijg je op den duur vanzelf meer bolletjes.

Leuke voorjaarsbollen
De prilste lenteboden als sneeuwklokjes en winterakonieten worden al snel opgevolgd door sneeuwroem en kleurige krokussen. Daarna is het de beurt aan de hemelsblauwe druifjes en lieflijke anemoontjes, die met hun gezichtjes naar de zon reiken. En als eenmaal het koor van trompetnarcissen op stoom gekomen is, weet iedereen dat de lente definitief is losgebarsten!

Voorjaarsbollen

Bekijk hier hoe je leuke combinaties maakt met voorjaarsbollen.

Lees meer  5 x mooie tuingeraniums