In de herfst zijn er genoeg potplanten waarmee je je terras gezellig kunt aankleden! En ben je er na verloop van tijd op uitgekeken? Geef ze dan een plekje in de border.

1. Siergrassen
Siergrassen kunnen niet alleen in de tuin maar ook op het terras een luchtig effect geven. Het mooist is om een aantal grassen van verschillende hoogte bij elkaar te zetten, zoals hier het vedergras Stipa tenuissima ’Ponytails’ (op de voorgrond) en het pampasgras Cortaderia selloana ’Pumila’ (achteraan)
siergrassen
In de tuin
Stipa tenuissima ’Ponytails’
zon * goed doorlatende grond * hoogte 80 cm
Cortaderia selloana ’Pumila’
zon * goed doorlatende grond * hoogte 150 cm

2. Skimmia
Skimmia heeft dan wel de naam oubollig te zijn, maar bij welke plant heb je zó lang plezier van de bloeiwijzen? Skimmia japonica ’Rubella’ geeft al vanaf het najaar kleur door de donkerrode bloempluimen-in-knop die pas in april open gaan. Heb je liever mooie rode bessen, kies dan voor Skimmia japonica subsp. reevesiana.
skimmia
In de tuin
Halfschaduw * humusrijke grond * hoogte 1 m

3. Bergthee
In het najaar is de wintergroene Gaultheria procumbens (bergthee) overladen met felrode bessen. Ze steken mooi af tegen de donkergroene blaadjes die ’s winters een roodbruine tint krijgen. Dit kleine bodembedekkende struikje staat mooi op de tuintafel; zet er bij voorkeur enkele bij elkaar in een schaal of rieten mand. In de tuin maakt dit plantje ondergrondse uitlopers waardoor hij zich – als de omstandigheden goed zijn – kan uitbreiden.

bergthee
In de tuin
Halfschaduw-schaduw * losse, humusrijke, zure grond * hoogte 15 cm

4. Hemelse bamboe
Alleen al voor de naam zou je zo’n hemelse bamboe (Nandina domestica ’Fire Power’) op je terras willen hebben! Het gaat hier overigens niet om een bamboe, maar om een compact half-wintergroen struikje, waarvan de mooie groene bladeren bij kou purperrood verkleuren. In de zomer verschijnen de kleine witte bloempjes, en in een warme zomer heb je vervolgens nog kans op rode bessen.
bamboe
In de tuin
Zonnig en beschut * goede, niet te droge grond * hoogte 1,5 m

5. Leucothoe
Houd je van bont, dan is Leucothoe fontanesiana ’Rainbow’ een goede keuze. Dit bladhoudende struikje met elegant overhangende twijgen valt op door zijn roze, gele, oranje en groen getinte bladeren.

Leucothoe
Lees hier meer over Leucothoe.

Tip  Staan je potplanten op een overdekt terras? Zorg dan dat de planten ’s winters niet uitdrogen.