De camelia (officieel Camellia) is een vroege bloeier met een tropische uitstraling! Camelia geniet van de halfschaduw en geeft prachtige, roosachtige bloemen.

Standplaats in je tuin

Camelia’s zijn groenblijvende struiken met donkergroene bladeren. De bloemen hebben prachtige kleuren; ze zijn er onder meer in wit, paars en rood. Veel cameliasoorten bloeien van februari tot mei. Camelia staat graag in lichtzure grond, het liefst humusrijk. Zet hem op een plek met halfschaduw. Anders warmen de knoppen te snel op en na een nachtvorst kunnen ze dan afvallen.

Camelia water geven
Wanneer het zomers droog is, moet je hem goed water geven. Halverwege de zomer kun je de plant bemesten met kaliumrijke mest, geef daarna water. Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Geef je plant in de herfst één keer per week water en in de winter één keer per maand. Voer het in de lente weer langzaam op.

Camelia: wat moet je weten?

Waar nog meer te plaatsen

De cameliasoorten die niet helemaal winterhard zijn, doen het ook goed in een pot. Verhuis deze bij vorst naar binnen. Verplaats ze naar een koele en lichte plaats, dit kan bijvoorbeeld de schuur zijn. Verpotten hoeft niet, ververs liever eens per jaar de bovengrond met humus.

Wanneer snoeien van camelia
De camelia groeit behoorlijk langzaam. In totaal groeit hij zo’n 15-20 centimeter per jaar. Snoei na de bloei alleen wat uitstekende takken en laat de plant verder met rust. De heester houdt niet van koude wind en kan beschadigd raken bij vorst; dek de camelia in dat geval af met ademend materiaal.

Camelia: wat moet je weten?

Meer over Camelia vind je hier!