Wanneer de zon zich in februari en maart laat zien, is het heel aantrekkelijk om in de tuin aan de slag te gaan. Maar wees niet té enthousiast! Vooral met de vorst op komst is het beter je tuin even te laten voor wat het is. Natuurlijk ga je wel aan de slag met het afdekken van vorstgevoelige planten.

Niet knippen en snoeien

Wanneer het vriest laat je de snoeischaar binnen. Snoeiwonden kunnen bevriezen en uitzetten, waardoor deze barst en opensplijt en zo een gemakkelijke ingang is voor bacteriën en schimmels. Met het snoeien van fruitbomen, wilgen, lindes en blauweregen wacht je beter tot de vorst weer voorbij is! Ook de oude bloemhoofden van hortensia laat je nu nog ongemoeid. Ze beschermen de onderliggende bladknoppen – die vaak al vroeg aanzwellen – enigszins tegen de vorst.

Voordeel: zo hoef je voorlopig nog niet tegen een kale tuin aan te kijken; hij kan juist nu heel mooi zijn!

hortensia en vorst

Vorstgevoelige planten afdekken

Bescherm vorstgevoelige, wintergroene planten zoals wolfsmelk, camelia, verschillende palmen, olijfbomen en pas geplante wintergroene struiken en coniferen tegen strenge vorst door ze af te dekken met vliesdoek, jutedoek, rietmatten of dennentakken. Gebruik geen noppenfolie of plastic; dit materiaal ademt niet en kan als de zon er overdag op schijnt brandwonden geven.

bladplanten en vorst

Ochtendzon en koude wind

Je beschermt wintergroene planten eigenlijk niet alleen tegen de vorst; tijdens vorstperioden kan ook de ochtendzon en koude oostenwind funest zijn voor wintergroene planten. Ze kunnen hierdoor namelijk makkelijk uitdrogen. Bekijk hier meer tips!

Planten naar binnen

Heb je op je terras nog tuinplanten in potten staan, zet deze dan tijdens strenge vorst op een beschutte plek. Of bescherm ze met bijvoorbeeld noppenfolie. Planten in potten zijn nu eenmaal gevoeliger voor vorst dan planten in de vollegrond.
Kuipplanten overwinter je overigens altijd beter op een vorstvrije, koele en droge plek. Haal ze al in oktober-november naar binnen, vóór de eerste nachtvorst. Bladhoudende kuipplanten hebben een lichte plek nodig om te overwinteren, bijvoorbeeld in de serre. Bladverliezende kuipplanten kun je ook op een donkere plek overwinteren. Agapanthus is zo’n exotische plant die je iedere winter naar binnen haalt. En vooral wanneer het 10 graden gaat vriezen!

Lees meer  8 Tips voor botanische tulpen

Loop niet over je gazon met vorst

Loop niet over het gazon

Is het gazon bevroren, dan heeft het gras geen veerkracht, waardoor het makkelijk afbreekt als je er overheen loopt. Blijf met vorst dus van het gazon!

bal in regenton tegen vorst

Houd de vijver open
Zorg er altijd voor dat je vijver niet helemaal dichtvriest, hoe klein deze ook is. Een dichtgevroren vijver is gevaarlijk voor de vissen. Er komt immers geen zuurstof in het water en de schadelijke gassen afkomstig uit de rottende plantenresten kunnen niet weg. Je kunt een wak in het ijs maken door een pannetje heet water op het ijs te zetten, maar beter is om te voorkomen dat de vijver dichtvriest door een beluchtingspompje, ijsvrijhouder, een bundel riet of een bal in het water te zetten/leggen voor het gaat vriezen. Met een bundel riet of een bal kun je ook de regenton ijsvrij houden. Dit voorkomt dat de regenton barst door uitzettend ijs.

Vorst voorspeld
Houd deze tips in de komende dagen goed in de gaten, want vanaf de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 februari vriest het 5 tot 8 graden. En in de week erna liggen de minimumtemperaturen onder -10 graden. Met een nog lagere gevoelstemperatuur door de koude wind.