Tuinieren met hooikoorts is een ramp. Gelukkig is het mogelijk je tuin allergie-arm te maken. Zodat jij zonder hooikoorts kunt tuinieren.

1. Kies voor vrouwelijke planten
Vrouwelijke planten produceren geen stuifmeel en veroorzaken dus ook geen hooikoorts.

2. Nectarrijke planten tegen hooikoorts
Als planten veel energie steken in de nectarproductie, wordt er minder geïnvesteerd in de stuifmeelproductie. De vlinderstruik (Buddleja) is een goed voorbeeld.
Vlinderstruik
3. Bloemen met grote bloembladeren
Zoek naar planten waarvan de bloemen grote bloembladeren of schutbladeren hebben, liefst felgekleurd. Deze planten trekken insecten aan, die de bloemen bestuiven. De plant is zo minder afhankelijk van de wind, waardoor de stuifmeelproductie laag is.

4. Let op de vorm
Kijk ook naar de vorm van de bloemen. Als de stuifmeeldraden verstopt zitten in een kelk, zoals het geval is bij onder andere leeuwenbekjes, sieruien, vingerhoedskruid, schildpadbloem en akelei, dan is de kans op verspreiding via de lucht heel klein.
mulchen
5.Let op voor schimmelsporen!
Niet alleen pollen, ook schimmelsporen veroorzaken soms allergische reacties. Als je daar gevoelig voor bent, gebruik dan geen plantaardig mulchmateriaal, maar kies liever voor gravel. Hoe gladder het oppervlak, hoe beter.

6. Voorkom hooikoorts: maai je gazon op tijd
Maai je gazon voordat het gras gaat bloeien. Maai minimaal eens per week, indien nodig zelfs om de 2 à 3 dagen. ’s Ochtends is de stuifmeelverspreiding het grootst, dus het best maai je wat later op de dag. Kies traaggroeiende grassoorten, bij voorkeur een mengsel met zwenkgras (Festuca). Deze bloeien pas als ze wat hoger worden.

Meer tips lees je in Tuinseizoen april