Een doorkijkje maakt een tuin spannender, omdat je deze dan niet in één keer overziet. Je wordt vanzelf nieuwsgierig naar het achterliggende tuingedeelte. Dat geldt ook voor een erfafscheiding waar je op een of meerdere plekken doorheen kunt kijken. Deze verrassende doorkijkjes zagen we in De Tuinen van Appeltern.

1. Passe-partout
In deze Festivaltuin zijn oude paneeldeuren gebruikt om drie passe-partouts in verschillende kleuren mee te creëren. Ze verdelen de tuin in drie gedeelten die achtereenvolgens verleden, heden en toekomst verbeelden. Slim bedacht; de deuren staan ten opzichte van elkaar op verschillende plaatsen in de kaders wat steeds een andere, verrassende blik op de verschillende tuingedeeltes oplevert. Ontwerp: Marie-Clair Buhler (www.chiardino-tuindesign.nl)
cortenstaal doorkijkje

2. Cortenstaal
Met deze cortenstalen panelen met doorkijkjes kun je naar eigen inzicht een mooie en boeiende afscheiding maken. De warme roestbruine kleur van het cortenstaal vormt een mooie achtergrond voor een border. Kun je het goed met je buren vinden, dan is het wellicht een idee om ze als erfafscheiding te plaatsen. Verkrijgbaar via www.xidit.nl en www.dutchhomeart.com

doorkijkje
3. Persoonlijk
Door het mooie patroon van dichte en open vlakken is deze afrastering niet alleen functioneel, maar ook heel decoratief. Dit type afrastering – Zenturo van Betafence – bestaat uit stevige gazen panelen die je naar eigen inzicht kunt invullen met dichte vlakjes en strips, en strips met een gatenpatroon. Zo kun je een heel persoonlijk hekwerk maken, waarbij je zelf kiest in hoeverre je er doorheen kunt kijken.

gekleurd glas doorkijkje
4. Gekleurd glas
De rij van vierkante vensters met verschillende kleuren glas erin, zorgt in deze gestuukte muur voor een mooi ritme. De warme tinten contrasteren met de grijze muur en maken deze minder kil. Het mooiste effect ontstaat als de zon door de ruitjes schijnt. Niet alleen lichten de verschillende kleuren dan mooi op, ook zorgt dit voor prachtige gekleurde lichtbanen in de tuin.

Lees meer  Zaai nu koudekiemers

blikvanger
5. Blikvanger
Zo’n tuinmuur in een opvallende tint trekt alle aandacht, de beplanting er omheen is daarom rustig gehouden. De langgerekte vorm van het doorkijkje komt terug in de twee haagelementen van taxus voor de muur. De gemetselde muren zijn afgedekt met Stucwerk Beamix (www.weber-beamix.nl) en vervolgens geschilderd (www.globalpaint.com)

Meer inspiratie en informatie vind je in het magazine Tuinseizoen.