Zonnehoed (Echinacea) is een echte zomerbloeier die in juli met bloeien begint en daar vaak tot in september mee doorgaat. Welke soort en cultivar je het best kunt kiezen? Wat tips!

Bekendste soort en cultivars
Echinacea purpurea is de bekendste soort met iets afhangende of horizontaal afstaande bloemblaadjes. Het kegelvormige hart is oranje tot bruin van kleur en blijft tot ver in de winter op de stengel staan.

zonnehoed (Echinacea) in de tuin

Goede cultivars
De afgelopen jaren zijn er verschillende goede cultivars ontstaan: de wit bloeiende ’Alba’, ’Magnus’, met grote horizontale roze bloemen waarvan de kleur nogal kan variëren, ’White Lustre’, met witte bloemen en een geel hart, en ’White Swan’, een witbloeiende vorm waarvan de bloemblaadjes aan de achterkant soms groenig zijn. ’Leuchtstern’ bloeit purperrood, ’Pica Bella’ heeft mooie donkerroze bloemen met opvallend slanke lintbloemen, ’Sundown’ bloeit oranje tot roze en ’Sunrise’ zachtgeel.

Witte zonnehoed

Echinacea pallida
Interessant is ook Echinacea pallida met smalle, afhangende lintbloemen in zachtroze. Heel mooi in een wilde-bloementuin maar minder makkelijk dan Echinacea purpurea.

Mooie zonnehoed

Ook bijen worden heel blij van zonnehoedjes in de tuin!

Lees meer  Eigenzinnige doorbloeiers in november