Vaste plant salvia’s (salie) zijn mooie borderplanten voor een zonnige plek. De meeste soorten bloeien uitbundig en lang, de nectar in de bloemen lokt bovendien veel bijen en vlinders.

Salie is verkrijgbaar in roze, paarse en violetblauwe bloemtinten en ook in wit. Er zijn ook soorten die het vooral moeten hebben van hun mooie bladeren die ’s winters aan de plant blijven. Ben je nieuwsgierig geworden, probeer dan een van onderstaande salieplanten:
16b-Salvia-nemorosa-'Carado
1. Salvia nemorosa ’Caradonna’ springt in het oog door zijn dieppaarse bloeiaren in combinatie met de donkere bloeistengels. De stevige stengels blijven mooi rechtop staan.
B
loei: mei-juni. Hoogte: 60-80 cm. Goede tuingrond, niet te nat.
Salvia-nemorosa-'Ostfriesla
2. Salvia nemorosa ’Ostfriesland’ is een van de meeste bekende salie. De rozerode schutbladeren zorgen ervoor dat de aren ook na de bloei nog decoratief zijn.
Bloei: mei-juni. Hoogte: 60-80 cm. Zon: goed doorlatende grond.
19-Salvia-officinalis-'Tric
3. Salvia officinalis ‘Icterina’ is vanwege het mooie, geelbonte blad een echte bladplant hoewel hij ’s zomers ook enkele lilablauwe bloemen geeft. Omdat het blad van deze salie ’s winters aan de plant blijft, is hij ook dan een zonnig accent in de border. Geef deze salie een beschutte plek om invriezen bij strenge vorst zoveel mogelijk te voorkomen.
Bloei: juni-augustus. Hoogte: 50-70 cm. Zon: liefst droge, goed doorlatende grond.
Salvia-verticillata-'Purple
4. Salvia verticillata ’Purple Rain’ wordt ook wel kranssalie genoemd, vanwege de bloemen die in kransen rondom de stengel staan. Mooi voor een natuurlijk ogende border.
Bloei: juli-september. Hoogte: 40-60 cm. Zon: liefst droge, goed doorlatende grond.

Kijk hier voor meer tips van de Tuinen van Appeltern! 

Lees meer  Winterbescherming