Fleur je huis op met een leuke paastak! Een veelgebruikte tak is die van de kronkelwilg, maar er zijn nog veel meer takken die prima functioneren als paastak!

Magnolia

Als de magnolia in april-mei in bloei staat, is het echt een plaatje! Dit boompje draagt de grootste bloemen van alle heesters die in ons klimaat bloeien. Het zijn roze-witte, tulpvormige bloemen. Hij wordt daarom ook wel tulpenboom genoemd; niet te verwarren met een heel andere tulpenboom, Liriodendron tulipifera. Een magnolia vraagt weinig verzorging, snoeien is niet nodig. Uiteraard kan een mooie paastak eruit knippen geen kwaad!

* hoogte: 6 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: april-mei

paastak, pasen, magnolia, tuinseizoen

Japanse sierkers

Heb je een Japanse sierkers (Prunus serrulata) in de tuin? Dan is het in april-mei echt een feestje! De roze bloemen van de sierkers hangen in trossen aan de boom. En als de bloemen zijn uitgebloeid en de grond bereiken, zorgen ze voor een roze bloementapijt. Japanse sierkersen zijn verkrijgbaar in diverse boomvormen: met een brede kroon, een zuil- of treurvorm, met witte of roze bloemen en meestal gevuldbloemig. Haal de lente in huis met een kleurrijke tak van de Japanse sierkers.

* hoogte: 5-8 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: april-mei

Prunus serrulata, japanse sierkers, paastak, pasen

Kronkelhazelaar

De kronkelhazelaar (Corylus avellana ‘Contorta‘) met zijn decoratieve katjes is een veel gebruikte struik voor een paastak. De hazelaar bloeit in februari-maart, soms zelfs al in januari, met hangende, lichtgele katjes. Omdat de takken van de hazelaar zo kronkelen, is hij perfect om paasdecoraties in op te hangen.

* hoogte: 3-4 m
* standplaats: zon of halfschaduw
* bloeitijd: februari-maart

Corylus avellana 'Contorta', kronkelhazelaar, paastak, pasen, tuinseizoen

Kronkelwilg

De takken van de kronkelwilg (Salix babylonica ‘Tortuosa’) worden ook veel als paastak gebruikt. Deze lijkt wel wat op de kronkelhazelaar, maar de takken zijn dunner en minder bochtig/gekruld. Vanwege de vorm van de takken wordt hij ook wel krulwilg genoemd. Ook de groene blaadjes krullen. In maart/april krijgt de wilg lichtgele, lange bloemkatjes.

Lees meer  Sedum: sterke en gemakkelijke plant

* hoogte: 6-10 m
* standplaats: zon
* bloeitijd: maart-april

Salix babylonica ‘Tortuosa’, kronkelwilg, paastak, pasen, tuinseizoen

Krentenboompje

Als laatste, maar zeker niet de minste: het krentenboompje (Amelanchier). Wanneer deze bloeit, is het echt lente! Als paastak is hij dan ook uitermate geschikt. De fijne bloemen van de krent zijn wit en hebben een heerlijke geur. In april verschijnen ze in losse bosjes tussen de koperkleurige ontluikende bladeren, die met fijne, zilverwitte haartjes bezet zijn.

* hoogte: 6-9 m
* standplaats: zon of halfschaduw
* bloeitijd: april

Amelanchier, krentenboompje, paastak, pasen, tuinseizoen

 

Nog geen idee wat er met de paasbrunch op tafel komt? Probeer deze paashaasbroodjes of hamtasjes met champignons.