Deze 5 vrolijke zomerbloeiers geven je zomertuin net wat extra’s!

1. Feest voor vlinders met Solidago (openingsfoto)
Wie Solidago (guldenroede) in zijn tuin plant, kan rekenen op veel bezoek van bijen en vlinders, want de talloze bloempjes in de grote, overhangende bloeipluimen bevatten heerlijke nectar. Een makkelijkere tuinplant dan Solidago is haast niet denkbaar; hij groeit op vrijwel elke grond, als hij maar zonnig staat

7-Zinnia-elegans-shuttersto

2. Zinnia’s : snoepkleurtjes
Houd je van een mix van snoepkleurtjes dan zou je in het voorjaar zinnia’s kunnen zaaien. Deze eenjarige plant uit Mexico geeft van juli tot in september een zee van bloemen in allerlei kleuren. Zinnia elegans (dahliabloemige zinnia) bloeit – afhankelijk van de cultivar – met halfgevulde of pomponachtige bloemen, die heel geschikt zijn als snijbloem. Je kunt kiezen voor wat hogere types, deze worden 80-100 cm hoog, of voor de iets lagere Zinnia elegans ’Lilliput’ (60 cm) met wat kleinere pomponnetjes. Geef ze een beschutte plek in de zon.

8-lathyrus-shutterstock_148

3. Bedwelmende geur van Lathyrus
Geurplanten mogen in de zomertuin natuurlijk niet ontbreken. Met zijn zoetgeurende, bijna bedwelmende bloemen hoort Lathyrus odoratus tot de meest aromatische tuinplanten. Niet voor niets wordt deze eenjarige ook wel geur- of reukerwt (en ook wel pronkerwt) genoemd.
Aan de bloei komt geen einde; tot in oktober verschijnen er nieuwe bloemen, en je kunt er eindeloos heerlijke geurboeketjes van plukken. Ook deze zomertopper houdt van zon, warmte en een beschutte plek. Een goed ‘klimrek’ en regelmatig water en voeding mogen ook niet ontbreken.

9-Helenium-shutterstock_595

4. Leuke gezichtjes: zonnekruid
Ook zonnekruid (Helenium) houdt – gelet op zijn naam niet verwonderlijk – van een zonnige plek in de border. Deze bossige vaste plant valt op door zijn vriendelijke uitstraling – de bloemhoofjes lijken je aan te kijken – en door de warme gele, oranje en rode bloeitinten. Ze bloeien rijk en lang door, en combineren prachtig met siergrassen. Mooie cultivars zijn ’Crimson Beauty’ (oranje), ’Rubinzwerg’ (roodbruin) en ’Wyndley’ (warmgeel).

Lees meer  Koriander in eigen tuin

10-Cleome-hassleriana-shutt

5. Non-stop bloei met Cleome
Veel eenjarigen bloeien de hele zomer door en dat geldt ook voor Cleome hassleriana, die direct in het oog springt door zijn bijzondere bloemen in wit, roze of purperroze. Vanwege de lange meeldraden die ver uit de bloemen steken, wordt Cleome ook wel kattensnor genoemd. Aan de bovenkant verschijnen steeds nieuwe bloemen waardoor Cleome tijdens het seizoen alsmaar hoger wordt, tot wel 1,50 m. Iets lager aan de bloeistengels ontwikkelen zich dan al de zaadpeulen. Oogst het zaad als de peulen rijp zijn en bijna openspringen.

Klik hier nog meer vrolijke zomerbloeiers!