Heb je een kleine tuin maar wil je toch graag een boom in je tuin? Geen probleem! Ook kleinere bomen zijn prachtige blikvangers. Tuinseizoen zet 7 mooie, kleine bomen voor je op een rij:

1. Krentenboompje (Amelanchier laevis ’Ballerina’)

Het krentenboompje is één van de kleine bomen. Het is eigenlijk een (meerstammige) heester, maar kan ook als éénstammig boompje gekweekt worden. De overdadige witte bloei in het voorjaar is overdonderend, maar ook de oranjegele herfstkleur en het fraaie donkere takkengeraamte in de winter zijn de moeite waard. Hoogte na 10 jaar: 4 meter.

het krentenboompje

 

2. Duivelswandelstok (Aralia elata ’Variegata’)

Aralia’s hebben soms de neiging om wat wortelopschot te maken, vooral na snoei. De uitlopers zijn echter gemakkelijk af te steken. Verder is het een probleemloze, kleine boom. De cultivar ’Variegata’ is bontbladig. De gedoornde takken zorgen voor een interessant winterbeeld. Hoogte na 10 jaar: 3 meter.

Aralia elata, kleine bomen, boom, tuinseizoen

 

3. Papiermoerbei (Broussonetia papyrifera)

De papiermoerbei blijft in ons klimaat een bescheiden boompje van 6-8 m. Alleen al het fraaie blad is voldoende om als een blok voor deze boom te vallen. De viltige jonge twijgen, oranjerode vruchten en kogelronde witte bloemen zijn een extra bonus. Een beschutte plek is wel gewenst. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.

papiermoerbai: mooie kleine boom

 

4.  Judasboom (Cercis siliquastrum)

De judasboom bloeit in het voorjaar met felroze bloemen op het kale hout. De bloemen worden gevolgd door decoratieve zaadpeulen. Het hartvormige blad ziet er de hele zomer goed uit en krijgt in de herfst een warmgele kleur. De cultivar ’Alba’ bloeit wit. Hoogte na 10 jaar: 4 meter

Lees meer  Bloembollen planten - de 9 meest gestelde vragen

kleine boom

 

 

5. Katsuraboom (Cercidiphyllum japonicum)

De katsuraboom is een wonderlijke verschijning. Aan de sierlijke twijgen komen rode knopjes, waaruit roze bladeren tevoorschijn komen, die later groen kleuren. Tot ver in de zomer blijven de roze bladeren komen. De eveneens roze bloemen worden gevolgd door groene zaadpeultjes. In de herfst verkleuren de bladeren via geel naar rood. Hoogte na 10 jaar: 6 meter.

cercidiphyllum-japonicum: mooie kleine boom

 

6. Slangenbast-esdoorn (Acer davidii)

De fraaie bast maakt van deze esdoorn ook ’s winters een blikvanger. Het glanzende blad kleurt in het najaar oranjegeel. Hij bloeit geel in het voorjaar. Een meerstammig exemplaar groeit iets breder uit dan een enkelstammige boom, maar wordt minder hoog. Hoogte na 10 jaar: 5 meter.

 

7. Japanse esdoorn (Acer shirasawanum ’Aureum’)

We sluiten onze selectie van mooie kleine bomen met Japanse esdoorns. Dit zijn trage groeiers en daardoor zeer geschikt voor de kleine tuin. Het goudgroene blad maakt van deze esdoorn een goede kandidaat voor het ‘oplichten’ van een donker hoekje. Verkleurt in de herfst van roze naar oranje. Hoogte na 10 jaar: 1,50 meter.

Kleine bomen

Tips voor een kleine tuin

Naast kleine bomen is er nog zoveel meer mogelijk om te kunnen genieten van tuinen met een kleinere oppervlakte. Benieuwd hoe jij je kleine tuin optimaal kunt gebruiken? Of heb je gewoon behoefte aan wat inspiratie voor kleurgebruik en optische effecten in je tuin? Bekijk dan onze tips voor kleine tuinen.