Heb jij een kleine tuin? Niet getreurd, met deze 8 handige tips en trucs maak je gemakkelijke een mooie buitenruimte!

1. Breng hoogte aan, ook in een kleine tuin. Dit kan door een verhoogd terras aan te leggen, maar ook een pergola, een boom of een plank aan de muur/schutting brengt hoogte in de tuin. Als je alleen maar voor plat en laag gaat, wordt de tuin snel saai.
plafond boven terras
2. Maak een dakje: in een ingebouwde tuin pal op het zuiden kan het onaangenaam warm worden. Houd daar bij de aanleg rekening mee en plant bijvoorbeeld een dakboom of creëer een visueel plafond van lindes.
Japanse kornoelje
3. Denk in vier seizoenen. Kies ook wat wintergroene planten uit en houd ook rekening met najaar- en winterbloei, en mooie herfstkleuren. Voorjaarsbollen zorgen voor kleur in de lente. Een boom die mooi bloeit, vruchten geeft, mooi verkleurt in de herfst en niet te groot wordt, is een winstpakker in de kleine tuin. Kies bijvoorbeeld een rode sierappel (Malus ’Red Sentinel’) of de gele Malus Comtesse de Paris, een verbeterde Franse cultivar van de oude M.Golden Hornet. De kornoelje (Cornus kousa) wordt ook niet groot en krijgt een mooie rode herfstkleur.
Tips voor kleine tuin
4. Gezichtsbedrog: Met dwarse haagjes, een pad dat smal toeloopt en spiegels laat je je tuin wat groter lijken.

5. Ruim je tuin op! Zet niet te veel accessoires in een kleine tuin en ruim rondslingerende spullen steeds op, dan lijkt de tuin veel groter. Kies bij voorkeur een paar potten in dezelfde tint zodat je tuin rustig oogt en beperk ook de soorten bestrating.

Lees meer  Onmisbare waterplanten voor de vijver

6. Rustige kleuren zorgen ervoor dat een tuin groter lijkt. Beperk het aantal tinten en neem groen als basis.
tips-voor-kleine-tuinen
7. Ga voor groot. Gek genoeg werken grote tegels in een kleine tuin veel beter dan kleine klinkertjes. Ook een paar grote potten staan veel beter dan een heleboel kleintjes.

8. Omgeving: betrek indien mogelijk de omgeving bij je tuin. Grenst je tuin aan een weiland? Maak dan een doorkijkje. Ook de hoge bomen van een naastgelegen park kun je ‘lenen’ in je eigen ontwerp, je tuin wordt er groener en aangenamer van.

Meer tips voor kleine tuinen vind je hier.