Tijm (thymus) is niet alleen lekker, het is ook nog eens een mooie bloeiende plant! Probeer je eigen tijmplantjes eens uit stek op te kweken:

1.
Vul een vakjestray of kleine potjes met goede zaai- en stekgrond. Deze houdt voldoende water vast, maar het teveel loopt gemakkelijk weg doordat er grit of perliet doorheen gemengd is. Kant-en-klare zaai- en stekgrond is bovendien steriel, dus vrij van ziektekiemen.

2. Maak de grond in de stekbakjes of potjes flink nat; gebruik voor stekjes liever leidingwater, want dit is schoner dan water uit een regenton. Laat de bakjes uitlekken, zodat het teveel aan water kan weglopen.

3. Als je niet direct met stekken aan de slag gaat, vul dan een plastic zakje met water. Gooi deze leeg voordat je de vers gesneden stekken in de zak stopt; de achtergebleven druppels zorgen voor een goede luchtvochtigheid zodat de stekjes niet uitdrogen.

4. Kies als stek altijd gezonde, niet-bloeiende scheuten die goed groeien, zonder plagen zoals luis. Knip de stengels glad af met een scherpe schaar.

5. Als je een aantal stekken in de vochtige plastic zak verzameld hebt, knoop je deze dicht en legt hem in de schaduw. Je kunt de stekken ook een paar uur in de koelkast bewaren, maar verwerk ze nog wel dezelfde dag.

6. De ideale stek is ongeveer 8 cm lang. Verwijder zorgvuldig de blaadjes van de onderste helft van de stengel en beschadig hierbij de stengel niet, omdat dit een zwakke plek oplevert waar ziekten kunnen binnendringen.

7. Als de onderste blaadjes eraf zijn, knip of snijd je de stek glad af onder een knoop (de verdikte plek op de stengel waaraan het blad vast zat).
kruiden stekken
8. Prik met een pootstokje of potlood een gaatje in de grond. Steek het kale deel van de stengel in de grond; er mag geen blad op of in de grond komen, want dit kan gaan rotten en ook de stek aantasten. Druk de grond rondom de stek met het stokje voorzichtig aan.

9. Voorzie de stekjes van een label met naam en datum.

10. Geef de stekjes voorzichtig water, met een fijne broes of nevelspuit. Zet de bakjes in een kweekkasje of onder een grote plastic zak. In trays met modules heeft elk stekje zijn eigen vakje waarin de wortels ongehinderd kunnen groeien. Zodra er wortels onder uit de gaatjes van de stekbak komen, zijn de stekjes beworteld. Dit duurt meestal een paar weken. tijm-shutterstock
Als de stekjes beworteld zijn, ga je ze oppotten.