Sierkersen, waaronder de Japanse sierkers, zijn prachtige bomen die zich in iedere tuin thuis voelen. In de winter vallen ze op door hun mooie vorm, in de lente door een uitbundige bloei en in het najaar door prachtige herfstkleuren!

Sierkers in de winter

In de winter is Prunus serrula een echte blikvanger. De bast lijkt dan wel glimmend gepoetst mahoniehout. Als de boom ouder wordt ontstaan er bruingele horizontale strepen, die prachtig contrasteren met de gladde bast en die de glimmende mahoniekleur alleen nog maar intenser uit laten komen.

mooie bomen in de winter zoals de prunus serrula

Vroeger heette Prunus serrula, Prunus tibetica, daarom wordt hij nog steeds wel als Tibetaanse kers aangeduid. De boom komt oorspronkelijk uit het westelijke deel van China. Ernest Wilson vond de boom tijdens een expeditie en introduceerde de Prunus serrula in 1908 in Engeland.

Een van de bekendste sierkersen is wel de Japanse sierkers (Prunus serrulata) met haar prachtige hangende trossen bloemen in de kleuren wit en roze. Deze relatief trage groeier is bijna in elke tuin te plaatsen en behoeft weinig onderhoud.

sierkers

Tips voor goede groei

De sierkers is een gemakkelijke groeier. Hij houdt van een zonnige, open plek en doet niet moeilijk over de grondsoort, zolang deze niet te nat is.

Sierkers planten

De herfst is de ideale planttijd, omdat de grond dan nog warm is. Je kunt sierkersen (en andere) bomen overigens de hele winter planten, als het niet vriest. Bij aanplant in het voorjaar zul je extra alert moeten zijn dat de pas geplante boom niet uitdroogt.

sierkers

Sierkers snoeien

Jammer is wel dat sierkersen net als kersenbomen vatbaar zijn voor loodglans, een schimmelziekte die de boom via wonden binnendringt. Snoei daarom zo min mogelijk, maar als het nodig is liefst in de zomermaanden zodat de wonden snel kunnen herstellen.

Lees meer  Vlinderstruik: Tuinplant van de Maand augustus

Er bestaan veel verschillende soorten sierkersen, kijk hier voor enkele aangeraden soorten.