Natuurlijk, met kamille spoel je bij kiespijn. Maar belangrijker: met dit kruid haal je de zon in je tuin. En je kunt er letterlijk over lopen, dus overweeg eens een bloeiend buitentapijt!

Kamille zaai je in het voorjaar. Na het zaaien druk je het lichtjes aan. Voor het aanleg­gen van een kamillegazon gebruik je het best Roomse kamil­le (Chamaemelum nobile). Roomse kamille wordt ook wel grote kamille genoemd. Deze kamille maakt prachtige zoden met geveerd blad, waarin  laagblijvende bloemetjes groeien.

Bodemeisen
Kamille staat bij voorkeur in goed doorlatende, wat zanderige grond.

Standplaats
Kamille doet het het best op een zonnige plek. Net zo zonnig als het eigen bloemenhart.

Geen onkruid meer met kamille
Het tapijt werkt onkruidonderdrukkend en is groenblijvend in de winter. Van de bloei geniet je maandenlang: die begint rond eind juli en gaat door tot diep in oktober, wat wil je nog meer? Als er toch wat onkruid tussen de kamillezoden doorpiept, heb je er wel direct een hobby bij, want uit een spectaculair kamil­le­veld moet je het on­kruid nauwgezet (lees: handmatig) verwijderen!

Eenjarig
Officieel is echte kamille een eenjarige, maar het kruid zaait zich gemakkelijk uit en vindt het geen al te grote bedreigers op zijn pad, dan zie je het jaar in jaar uit opkomen. Ook Roomse kamille kun je vermeerderen door te zaaien, in het voorjaar. Vermeerderen kan ook door in het voorjaar wat plantjes uit het ‘tapijt’ te lichten, in stukjes te scheuren en uit te zetten waar je wenst..

Tip
Oogst kamillebloemen als ze helemaal open zijn, laat ze door en door drogen en bewaar ze in een goed afsluitbare pot op een koele, droge en donkere plek. Gebruik de bloemen in een lekker kopje kamillethee.

 Bekijk ook: de kracht van onkruid