Mooie kleuren, zoete geuren en als het meezit een bescheiden fruitoogst, dat maakt een citrusboompje op zich al leuk. Maar deze mediterrane beauty blijft ook nog eens altijd groen, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt! Met een citrusboompje creëer je al snel een zuidelijke sfeer op je terras . Vergeet alleen niet om hem bij vorst binnen te zetten!
Zonnige kuipplanten
De boompjes van mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit zien er allemaal net even anders uit, maar hebben wel allemaal een stevige stam met daarop een groene kroon. Een andere overeenkomst is, dat ze overweldigende bloesems hebben, graag warm en zonnig staan en je terras of balkon een exotisch tintje geven. Het zijn typische kuipplanten, die zowel in de zomer als in de winter veel licht nodig hebben. Ze zijn verkrijgbaar in formaten tussen 50-250 cm.
Het begon met citroen
Citrusbomen horen bij het plantengeslacht Citrus. Ze worden al meer dan 4000 jaar gekweekt, het is een van de oudste teeltgewassen en heeft duizenden cultivars voortgebracht. De oorsprong ligt in Zuidoost-Azië; de citroen emigreerde als eerste naar Europa, in de 16de eeuw gevolgd door de sinaasappel. De mandarijn kwam in 1805 over. Het waren felbegeerde oranjerieplanten bij koningshuizen en hoge adel. De gekweekte vormen die nu bij een groot publiek worden aangeboden, zijn nog betrekkelijk nieuw.
Lekker plukken
Citrus is momenteel helemaal hip door de plukplanttrend. Je kunt de vruchten natuurlijk lekker opeten, maar de boompjes zijn zeker zo decoratief en vrolijk als je de vruchten er gewoon aan laat zitten.
Citrus trivia
Citrus is afgeleid van het Latijnse Citron en is verwant aan het Griekse ‘kédros’ dat ‘boom met geurend hout’ betekent. Alle citrusvruchten zijn voortgekomen uit vier oervormen: citroen, pomelo, mandarijn en papeda (een bittere citroen). Nog een leuk weetje: Sinaasappels rijpen niet verder als ze geplukt zijn, citroenen wel.
Ik heb van Citroen pitten plantjes word die dan ook zo groot
Hoi,
Wanneer komen de citrussen eens uitgebreid aan bod in tuinseizoen?
Verzorging (mest, water, overwintering, tips,..)