Helmbloemen (Corydalis) passen goed in een tuin met een natuurlijke uitstraling. Toch worden ze maar op weinig plaatsen aangeboden. Jammer, want eigenlijk verdienen ze een plek in elke tuin!
Bodembedekker
De plant heeft eigenlijk alles mee: hij bloeit vroeg in het jaar, de bloempjes zijn lieftallig en kleurrijk, de plant gedijt prima in halfschaduw en is een goede bodembedekker.
Humus
Helmbloemen staan graag op een humusrijke en enigszins zure grond. Als ze daar staan, kunnen de bloemen uiteindelijk een heel mooi tapijt vormen.
Mooi en heerlijk geurend!
De eerste helmbloemen verschijnen al in maart en de bloei duurt doorgaans tot half mei. Behalve dat deze vorstbestendige planten de tuin al vroeg in het jaar opfleuren, geuren ze ook nog eens licht met aroma’s die wel aan kokosnoten, camelia’s en bittere amandelen doen denken.
Inheemse soorten
Helmbloemen behoren tot de papaverfamilie; het geslacht is omvangrijk en bestaat uit kruidachtige, eenjarige en overblijvende planten. De plant vindt zijn oorsprong in de gematigde streken van het noordelijk halfrond.
Insectenlokkers
De meeste helmbloemen hebben fijne, buisvormige bloempjes met een lange spoor, die in aarvorm aan gemiddeld 15 tot 25 centimeter hoge bloeistengels staan. Met hun suikerzoete nectar lokken ze zoveel mogelijk vlijtige bijen naar hun bloemen, want die zijn van levensbelang voor de bevruchting.
Nectar
De nectar diep in de buisvormige bloemen van Corydalis elata en C. cava kan alleen door bestuivers met een lange tong eruit worden gehaald.
Onder bomen
Corydalis cava en C. solida groeien graag onder bomen. Maar let op: ze verwilderen snel.
Rotstuin
De geelwitte helmbloem Corydalis ochroleuca (voorheen Pseudofumaria alba) is evenals de gele helmbloem Corydalis lutea een zeer robuuste soort met een lange bloei. Beide staan liefst op een niet te droge standplaats in de halfschaduw en vestigen zich ook graag op muren, in rotstuinen en op trappen.
Helmbloemen op pot
Corydalis flexuosa is ook in een pot een lust voor het oog. Je kunt hem goed met voorjaarsbloeiers combineren. Wie van een romantische sfeer houdt, combineert ze met primula’s en gebroken hartjes.
Uitzaaien
De helmbloem zaait zich vaak zelf uit. De zaden zijn voorzien van een zogeheten mierenbroodje, een aanhangsel aan het zaad waar mieren gek op zijn. Met dit extraatje verzekeren de zaden zich ervan dat ze worden meegenomen en verspreid. Hierdoor verschijnt de plant dikwijls op ongewone plekken in de tuin. Er zijn zelfs soorten die zich in de voegen van tegels en in spleten van muren vestigen. De gele Corydalis lutea en crème-witte Corydalis alba behoren tot de helmbloemen die op deze manier het meest in onze tuinen voorkomen.
Helmbloem
Tot nu toe is de helmbloem een echte liefhebbersplant, die je vooral bij gespecialiseerde kwekers tegenkomt. Met name bij kwekerijen met heemplanten heb je genoeg keus.
Kijk hier voor meer geurtips voor op je terras en in de tuin!
Goede avond
Ik heb een vraag kan u mij iets toe sturen vd gele helmbloem dit ivm me een stel wat gaat trouwen en wonen aan de gele helmbloem ik wil op een kaart iets pakken wat te maken heeft met hun adres.
Bvb hartelijk dank
Beste Annelize, bedankt voor je vraag. Een leuk idee! Maar wat bedoel je precies, wil je wat meer informatie over de helmbloem? Want dat kun je eventueel uit dit artikel halen. Helmbloemen zelf kunnen wij helaas niet opsturen. Veel succes! Met vriendelijke groet van de redactie!