De camelia (Camellia japonica) is een vroege bloeier met een tropische uitstraling. Het snoeien van camelia is met name bij jonge struiken nodig, maar ook bij oudere planten is het goed omlange of oude takken weg te snoeien. Maar hoe ga je te werk en wanneer moet je snoeien? En moet je een Japanse roos bemesten? Wij leggen het uit! 

Wanneer en hoe snoei ik de camelia?

De camelia, ook wel Japanse roos genoemd, is een groenblijvende struik die in de winter zijn donkergroene bladeren behoudt. Sommige soorten bloeien al in hartje winter en hebben prachtige kleuren; ze zijn er onder meer in wit, paars en rood. De camelia groeit behoorlijk langzaam. In totaal groeit hij zo’n 15-20 centimeter per jaar.

Snoeien is vooral nodig bij jonge camelia’s. Waarom? Omdat de struik dan beter vertakt dus een rijkere bloei geeft. Snoei na de bloei, als de bloemen verdord zijn, alleen wat zieke, oude of uitstekende takken weg en laat de plant verder met rust. Dit is meestal in april of mei. Door ze na de bloei te snoeien, voorkom je dat je de bloemen voor het volgende seizoen verwijdert.

Witte camelia

De camelia bemesten

  • Na het snoeien, kun je je camelia het beste meteen bemesten. Wanneer je een camelia snoeit, kunnen er namelijk beschadigingen ontstaan aan de wortels en takken, en bemesting helpt de plant om sneller te herstellen en nieuwe groei te stimuleren. Het is echter belangrijk om het juiste moment en de juiste meststof te kiezen. In een bodem met te veel voedingsstoffen maakt een camelia veel groei en weinig bloei. Stikstof zorgt voor de groei en daarom is mest met een verhouding 10-30-20 (N-P-K) het beste vanwege het relatief lage stikstofgehalte (N). Wordt het blad wat geel? Geef dan wat kieseriet; dit bevat veel magnesium wat zorgt voor een diepgroene bladkleur.
  • Halverwege de zomer mag je de camelia voor een tweede keer bemesten met kaliumrijke mest. Geef daarna water.

De beste standplaats

Een camelia staat graag in lichtzure grond, het liefst humusrijk. Zet hem op een plek met halfschaduw. In de volle zon warmen de knoppen te snel op, na een nachtvorst kan dit ervoor zorgen dat de knoppen eraf vallen.

Sowieso zijn camelia’s de eerste jaren van hun leeftijd nog wat vorstgevoelig, overweeg daarom om de platen de eerste jaren in een pot te zetten. Je verhuist ze bij vorst simpelweg naar binnen. Verplaats ze naar een koele en lichte plaats, dit kan bijvoorbeeld de schuur zijn. Heb je voor een cameliasoort gekozen die niet helemaal winterhard is? Dan kun je hem als kuipplant blijven behandelen. Verpotten hoeft niet, ververs liever eens per jaar de bovengrond met humus.

Watergeven in de zomer

Wanneer het zomers droog is, moet je de camelia goed water geven.  Camelia’s zijn geen kalkliefhebbers, dus gebruik het liefst regenwater of ontkalkt water. Geef je plant in de herfst één keer per week water en in de winter één keer per maand. Voer het in de lente weer langzaam op.

Een nieuwe camelia planten

Wil je een nieuwe camelia in je tuin planten? Kies daarvoor een mooie plek uit voor je raam bijvoorbeeld, zo word je al vroeg getrakteerd op de schitterende bloemen. Het verplanten van deze struik doe je bij voorkeur vroeg in het voorjaar (april): dit is de ideale tijd om een camelia te planten. De grond begint dan op te warmen, en de plant heeft voldoende tijd om zich voor te bereiden op de groei in de zomer. In de herfst kan ook, maar doe het wel op een moment dat er geen vorst of extreem koud weer wordt verwacht.

Camelia (Camellia japonica) planten

Camelia verplanten

Staat je camelia op de verkeerde plek? In het vroege voorjaar is ook de beste tijd om een camelia te verplaatsen. Het is belangrijk om de plant voorzichtig uit de grond te tillen en zoveel mogelijk wortels intact te houden. Vermijd verplanten in de zomer wanneer de plant in volle groei is, of in de winter, omdat het dan moeilijker is voor de camelia om zich goed te herstellen van het verplanten.

Schildluis bij de camelia

Het enige ongedierte dat bij camelia veel voorkomt is schildluis. Dit is te merken als de plant zwart wordt; dan zit er schildluis aan de onderkant van de bladeren.

Meer lezen? Lees hier ook fabels over camelia en nog meer weetjes over de camelia.

Camelia (Camellia japonica)