Fazantenbes, karamelbes en grootmoeders oorbel; zo luiden de volksnamen voor Leycesteria Formosa. Een (half)heester die in september-oktober opvalt door zijn purperrode bessen die als lange oorbellen aan de twijgen hangen.
Over de Leycesteria Formosa
Nederlandse naam:
Fazantenbes
Geschikt voor:
Met een grote sierwaarde, vooral bv. als accentplant in het openbaar groen en in de tuin vanwege de mooie vorm, de bloeiwijze of de bladkleur. Deze plant wenst een voedselrijke, vochthoudende tot vochtige bodem. Voor wat betreft de zuurgraad is ze vrij tolerant (pH = 5.5 – 8). Verlangt een plekje in de zon of lichte schaduw, maar te gebruiken zonder al te specifieke eisen aan hun standplaats. Bij voorkeur uit de middagzon. Kan bij nachtvorst in april-mei schade oplopen. Deze plant is goed te combineren met ‘open plaats’ en ‘borderplanten’, zolang die er niet te dicht op staan.
Beschrijving:
De nederlandse naam is Fazantenbes, familie van de Caprifoliaceae. De bloemkleur is wit+purper en de bloeitijd is van ca. augustus tot en met september. De bladeren zijn groen. De volwassen hoogte van deze grote heester is ca. 200 cm. Verdraagt een temperatuur tot -10 gr. C, heeft opvallende vruchten en is ruim verkrijgbaar.
Plant details
Genus: Leycesteria
Plantgroepen: Heester
Bladeren: groen
Types: he
Families: Caprifoliaceae
Bloemen: wit+purper
Vocht: vochthoudend-vochtig
Grond: voedselrijk
Licht: lichte schaduw / zon
USDA: Zone 8a (-9.5 tot -12.2°C)
Toepassingen van de fazantenbes
De fazantenbes wordt ondanks zijn sierwaarde in de nazomer-herfst maar weinig toegepast. Het is een (half)heester en niet helemaal winterhard. Bij strenge vorst kan hij invriezen, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Je kan hem terug snoeien tot op het nog levende hout. Daarna gaat de struik vanzelf weer uitlopen.
Oorsprong Leycesteria Formosa
Onbekend maakt onbemind en dat geldt ook voor Leycesteria Formosa. De (half)heester wordt 1,5 tot 2 m hoog en soms ook wel 1,5 m breed. Van oorsprong komt deze heester uit Zuidwest-China en de Himalaya. Hij is vernoemd naar William Leycester, rechter en botanicus in Bengalen, en is verwant aan kamperfoelie en Viburnum.
In tegenstelling tot veel kamperfoelies en Viburnums heeft hij helaas geen geurende bloemen. De witte bloempjes met purperrode kelkbladen ogen zelf ook niet erg spectaculair, ondanks dat ze in schijnaren aan de twijgen hangen.
Leycesteria Formosa in het voorjaar
De fazantenbes heeft in het voorjaar frisgroene bladeren. De bladeren kleuren daarna wat donkerder, mits de grond voldoende voeding bevat. Als dat niet zo is, dan krijgt hij in de zomer een geelgroene kleur.
Op arme grond moet je tijdig bemesten. Doe dat in april, nadat je de struik hebt gesnoeid. Gebruik bij voorkeur organische mest.
Bloeiperiode
Deze (half)heest bloeit van juli tot in september. Aan het einde van de hangende schijnaren verschijnen steeds nieuwe bloempjes. Tegelijkertijd zie je bovenin de purperrode bessen al ontwikkelen. Naar september toe worden grootmoeders oorbellen steeds langer. Soms zelfs tot wel 10 centimeter lang.
Maandenlang blijven de bessen decoratief, mits de vogels ze niet opeten. Zoals de volksnaam fazantenbes doet vermoeden, zijn fazanten namelijk gek op de bessen.
Nog meer informatie over de fazantenbes of voor andere plantentips kijk in onze plantengids.