Wist je dat er in heel veel tuinproducten dierlijke materialen zijn verwerkt? En dat plantaardig tuinieren heel interessant is, ook voor niet-veganisten? Alleen al omdat je heel anders tegen de voedselketen in het grotere geheel gaat aankijken. En het doet niets af aan de groei van je planten. Integendeel zelfs, zolang je de bodem maar vertroetelt!

Organisch tuinieren

Verantwoord tuinieren begint bij hergebruik. Hooi, stro, herfstbladeren, houtsnippers, grasmaaisel en gehakseld snoeiafval zijn zeer geschikt om tussen je planten te strooien. Daar komen bodemdieren op af, zoals wormen, pissebedden en schimmels. Die knagen het tot kleinere stukjes en verrijken met hun uitwerpselen de bodem. Het toevoegen van dit materiaal kun je eindeloos blijven doen.

Strooisels en thee

Met gedroogde (biologische) bananenschilstukjes verrijk je de rozen en alle familieleden van de roos met kalium. Je kunt er ook thee mee maken en die na afkoelen bij de planten gieten. Ook andere planten lenen zich als voedzaam strooisel of thee.

Groenbemesters

Als je op kale stukjes grond groenbemesters zaait, verbeteren ze de grond. Vlinderbloemigen binden stikstof. Dat zijn alle soorten tuinbonen, klaver, erwten, Lathyrus, alfalfa en lupine. Het zaaien van groenbemesters is ook voordelig omdat ze de bodem beschermen tegen uitdroging, zoals snelgroeiende tarwe, haver, rogge, wikke of klaver. Het wortelsysteem van bodembedekkers verbetert de bodemstructuur. Deze dekgewassen helpen ook ongewenste onkruidgroei tijdens de herfst- en wintermaanden te verminderen.

Behalve groenbemesters en organische materialen die je goed kan hergebruken, kan je ook denken aan plantgier, compost en houtas. Of krijg inspiratie voor een duurzame tuin.

Lees meer  Onkruid wieden

Bestel nu het juni 2023 nummer van Tuinseizoen

Lees meer over natuurlijk tuinieren in het juli nummer van TuinSeizoen.