Groene tuinen vormen een steeds belangrijker onderwerp in ons land. Waar duurzaamheid al jaren een hot topic is, zien we dat het belang van een duurzaam tuinontwerp ook bij steeds meer Nederlanders doordringt. Uit recent onderzoek van Tuinvisie is gebleken dat Nederland steeds groenere keuzes maakt: 1 op de 5 Nederlanders kiest dan ook bewust voor een groene tuin. De verschillen zijn echter per provincie erg groot. Zo kwam naar voren dat in Zeeland, Limburg en Drenthe zo min mogelijk mensen voor tegels in de tuin kiezen, terwijl in Overijssel juist een groot deel van de inwoners voor een grijze tuin, met meer betegeling kiest. Het onderzoek legt niet alleen de grote verschillen bloot, maar toont ook aan dat er dus nog veel werk aan de winkel is om de Nederlandse tuinen (nog) duurzamer te maken.

Wat is een duurzame tuin? 

Om de uitslag van het onderzoek beter te begrijpen, is het allereerst belangrijk om meer over de duurzame tuin te weten te komen. Met duurzame tuinen wordt bedoelt dat er voldoende ruimte is voor beplanting en biodiversiteit. Dit zijn dus tuinen waar meer groene elementen, zoals borders voor beplanting, een gazon of vijver, worden toegevoegd. Dit draagt bij aan een beter milieu en heeft ook andere positieve gevolgen. Zo helpt groen bijvoorbeeld bij de afvoer van regenwater. Hetgeen in ons koude kikkerlandje geen overbodige luxe is. Nederland staat bekend als een zeer regenachtig land. Niet voor niets, want we zijn er aan gewend dat het water veelvuldig met bakken uit de hemel komt vallen. Wanneer dat gebeurt, is het cruciaal dit water op de juiste manier op te vangen en ervoor te zorgen dat het afgevoerd kan worden.

Lees meer  Dit zijn de voordelen van tuinverlichting op zonne-energie

Om de regenval te reguleren is voldoende groen in de tuin van essentieel belang. Zeker gezien het klimaat dat door de jaren heen flink is veranderd. Zo worden de wintermaanden steeds vaker gekenmerkt door warm en bovenal vochtig weer, terwijl het in de zomer juist vaker tropisch warm en droog is. Het is van belang dat we het regenwater op de juiste manier kunnen reguleren om zo ook droogte gedurende die maanden te voorkomen. Onze conclusie is, wanneer er meer mensen voor een groene tuin kiezen, kan dit enorme positieve effecten hebben op onze natuur!

Dat neemt echter niet weg dat verharding in een duurzame en groene tuin ook mogelijk kan zijn. Door de juiste verharding te kiezen en het tuinontwerp op verschillende punten aan te pakken, kan de tuin zowel onderhoudsvriendelijker als duurzamer worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan halfverharding zoals grind of split. Kies je voor terrastegels? Zorg er dan voor dat het regenwater goed kan weglopen of vang het op met bijvoorbeeld een Hydroblob. Dit werkt als een soort spons en geeft het overtollige water langzaam weer af zodra de grond het toelaat. Onze tip, wissel verharding af met groen en je zit altijd goed!

Groene vingers zijn niet nodig 

Vaak wordt gedacht dat een groene tuin meer tijd kost en er veel kennis voor nodig is om deze mooi te houden. Dat is helemaal niet zo! Het hebben van groene vingers en veel tijd is namelijk helemaal niet nodig. Een goed tuinontwerp is hierbij cruciaal. Een hovenier of tuinarchitect kan helpen bij het opstellen van het tuinontwerp en kijkt ook naar je wensen wat betreft onderhoud. Wil je het onderhoud volledig uit handen geven? Dan kun je natuurlijk ook voor gemak kiezen en hiervoor een tuinman inschakelen.

Lees meer  Het onderhouden van tuintegels