Je komt de linde op een hele hoop plekken tegen. De Hollandse linde (Tilia x europaea of Tilia x vulgaris) is namelijk populair langs wegen en lanen en je ziet er vaak hele rijen van staan. Leilindes worden daarbij van oudsher bij boerderijen gepland om ze koel te houden en ook nu nog zie je ze vaak op boerenerven staan. Natuurlijk heeft de boom wat onderhoud nodig, maar gelukkig is de leilinde snoeien een makkie.

Er zijn verschillende soorten lindes. De Hollandse linde wordt erg vaak gebruikt, maar deze is ook populair onder bladluizen. Gelukkig zijn er ook andere lindesoorten die daar minder last van hebben, zoals de zilverlinde (Tilia tomentosa) of de winterlinde (Tilia cordata). Al deze lindesoorten zijn gewone bomen, maar kunnen geleid worden door horizontaal vrijwel plat groeiende bomen. Dan noemen we het leilindes. Hoe je de leilinde moet snoeien, leg ik je in dit artikel uit.

Wanneer moet je een leilinde snoeien?

De leilinde moet je minimaal één keer per jaar snoeien en is een van de makkelijkste bomen om te snoeien.  Er zijn twee momenten in het jaar wanneer je de leilinde kunt snoeien: een gedeelte van het najaar en de winter. Dat is ongeveer vanaf eind oktober tot eind februari. Het blad is dan van de takken gevallen en de boom is nog niet druk bezig met het maken van uitlopers voor het voorjaar.

Het kan zijn dat je in de zomer nog licht terug moet snoeien. Sommige leilindes lopen dan namelijk erg uit. Heb je al wat oudere leilindes in de tuin staan? Dan kun je ook prima snoeien als het blad nog aan de takken zit.

Hoe moet je je leilinde snoeien? Het stappenplan van Tess

In mijn ervaring is een leilinde snoeien echt een makkie, want er kan niet zo veel misgaan. De boom kan behoorlijk wat hebben (zeker als hij wat ouder is), dus als je wat te enthousiast bent met snoeien, groeit deze gewoon weer aan. Hoe je dat snoeien nu precies aanpakt? Ik maakte een stappenplan voor je:

1. Begin met het verwijderen van dode of beschadigde takken. Deze haal je weg, zodat de boom haar energie kan richten op gezonde groei.
2. Vervolgens begin je je snoei met het terug knippen van alle takken tot aan de uitgeleide horizontale takken. Dat zijn de horizontale takken, je knipt alle takken terug tot aan de basis. Eventueel kun je ook terugsnoeien tot op één of twee knoppen. Knip ook alle twijgjes weg die uit de hoofdstam groeien.
3. Buigzame jonge takken die je wil behouden kun je ook aanbinden aan de steunstructuur. Zo krijgen deze een mooie vorm.

leilinde snoeien

Leilinde snoeien in de zomer

Zoals ik al schreef, kun je de leilinde ook in de zomer snoeien. Dat doe je vooral om ervoor te zorgen dat je leilindes er netjes uitzien. De snoei hier is vrij simpel, je knipt gewoon alle takken terug die lelijk uitsteken of de vorm verpesten.

Veelgestelde vragen over een leilinde snoeien

1. Wat gebeurt er als je een leilinde niet snoeit?

Een leilinde is een horizontaal geleide boom. Snoei je deze niet, dan kan de boom zijn vorm verliezen en soms zelfs te groot of te zwaar worden. Het kan de gezondheid van de boom beïnvloeden en het esthetische effect verminderen.

2. Hoe houd je een leilinde gezond na het knippen?

Iedere plant kan na de snoei wel wat extra verzorging gebruiken. Het dichten van de snoeiwonden en het opnieuw aangroeien, kost namelijk best wat energie. Geef je leilindes wat organische meststoffen of een flinke laag compost. Zo krijgen de bomen een boost in voedingsstoffen en kunnen ze goed herstellen.

3. Hoe moet je een verwaarloosde leilinde snoeien?

Nieuwe takken kunnen bij lindes uit de stam groeien en dat maakt dan ook dat het snoeien van een verwaarloosde leilinde erg gemakkelijk is. Je kunt de boom flink terugsnoeien, in de vorm die jij mooi vindt. Je kunt ze zelfs knotten, zoals je wilgen zou knotten. Na de snoei kun je de boom wat extra meststoffen geven, of de wonden insmeren met snoeibalsem om het genezen van de wonden te bespoedigen.