Engerlingen? Emelten? Slakken? Taxuskevers? Of rupsen zoals die van de vermaledijde buxusmot. Wist je dat je deze plaaginsecten vanaf nu helemaal natuurlijk en in een handomdraai kan bestrijden? Met behulp van aaltjes en een sproeier of gieter ga je de plaag gemakkelijk te lijf.

Wat zijn nematoden of aaltjes?

Nematoden of aaltjes zijn microscopisch kleine rondwormen die niet met het blote oog waarneembaar zijn. In de bodem kunnen wel een miljoen aaltjes leven per vierkante meter. Vele leven van rottend organisch materiaal. Een klein aantal parasiteert op insecten. Het zijn die insectparasitaire aaltjes die worden ingezet in de bestrijding van andere, schadelijke insecten. Ze zijn volledig onschadelijk voor de planten en andere dieren in je tuin. Als het voedsel voor de parasiterende aaltjes uit de bodem is verdwenen zullen ook zij verdwijnen.

Buxusmot bestrijden met aaltjes

Soorten aaltjes gebruikt voor plaagbestrijding

De bekendste nuttige insectparasitaire aaltjes zijn:

  • Phasmarhabditis hermaphrodita: inzetbaar als biologische bestrijders tegen diverse (naakt)slakken.
  • Steinernema feltiae: werkzaam tegen de larven en poppen van diverse plaaginsecten, zoals emelten (larven van langpootmuggen) en larven van oevervliegen. Steinernema feltiae kan ook op planten worden toegepast om de larven en poppen van trips en coloradokevers te bestrijden. En niet te vergeten: je kunt er ook mieren mee uit de bodem verjagen. Doden doen ze de mieren niet, maar mieren houden niet van aaltjes in hun buurt dus zij zullen hun nest verplaatsen.
  • Steinernema carpocapsae: werkzaam tegen engerlingen (larven) en poppen van de rozenkever, meikever, junikever, sallandkever, rupsen van nachtuilen, fruitmot, kooluil, groenteuil, larven van de grote dennenkever, diverse andere kevers en veenmollen. Ook deze aaltjes kunnen op planten worden toegepast om o.a. de buxusmot en eikenprocessierups te bestrijden. Ook werken de Steinernema carpocapsae aaltjes tegen teken, vlooien en koperwormen.
  • Steinernema kraussei: Net zoals Steinernema carpocapsae aaltjes zijn Steinernema kraussei aaltjes werkzaam tegen engerlingen (larven) en poppen van de rozenkever, meikever, junikever, sallandkever, maar ook tegen de taxuskever of lapsnuitkever, laurierkerskever, mestkever en bladsprietkever. Verder kunnen deze aaltjes ook worden ingezet tegen de larven van varenrouwmuggen (potgrondvliegjes) en poppen en larven van trips in de bodem. Ook tegen de buxusmot kun je deze nematoden inzetten. Aaltjes tegen plaaginsecten
Lees meer  Geef meer kleur aan een barbecue: laat je moestuin shinen!

Welke aaltjes worden gebruikt door Edialux?

In het Edialux Ecologic Nema T-Bag gamma kan je de bovenstaande nematoden vinden, verdeeld over 4 producten:

  1. Slakken bestrijden: Nema T-Bag Phasma bestaat uit Phasmarhabditis hermaphrodita aaltjes en gebruik je ter bestrijding van slakken
  2. Emelten, tripsen, coloradokevers bestrijden: Nema T-Bag Felti bevat Steinernema feltiae aaltjes en richt zich op emelten, tripsen, coloradokevers et cetera.
  3. Taxuskevers, varenrouwmuggen, rupsen en buxusmot bestrijden: Nema T-Bag Kraussei met Steinernema kraussei aaltjes om taxuskevers, varenrouwmuggen maar ook de rupsen van de buxusmot te bestrijden.
  4. Engerlingen, ritnaalden, en aardrupsen bestrijden: Nema T-Bag Capsa is een mengeling van Steinernema carpocapsae en Steinernema kraussei die onderandere engerlingen, ritnaalden en aardrupsen op het menu hebben staan.

In elk doosje zitten twee T-Bags. Zo kan de behandeling opgesplitst worden in twee fasen. Dit is vooral belangrijk bij bladbehandeling tegen de buxusmot, rupsen, coloradokevers en dergelijke, hier kunnen nieuwe eitjes uitkomen na de eerste behandeling.

Slakken bestrijden met aaltjes

Direct aan de slag

Het leuke aan dit product is dat de nematoden onmiddellijk inzetbaar zijn na aankoop in de winkel of webshop. Je hoeft dus geen lege verpakking te kopen en op de levende organisme te wachten alvorens de behandeling te kunnen starten.

Aaltjes tegen plaaginsecten

Voor je begint

Voor een optimaal resultaat wacht je tot de bodemtemperatuur minimum 10°C bedraagt. De bodemtemperatuur warmt veel trager op dan de lucht. In ons klimaat daalt de bodemtemperatuur vanaf begin april meestal niet meer onder 10°C, daarom adviseren wij om de nematoden in de tuin toe te passen van april tot oktober. In serres of bloempotten in huis zijn nematoden het hele jaar door toepasbaar, indien de vereiste bodemtemperatuur en vochtigheid aanwezig is.

Lees meer  Maak van je tuin een luxe buitenkamer

Let wel: aaltjes zijn gevoelig aan UV-straling. Start de behandeling dus bij voorkeur ’s avonds op een bewolkte dag of zelfs bij regenweer, zeker nooit in fel zonlicht toepassen. Ook is het belangrijk toe te passen op een vochtige bodem. Houd de bovenlaag van de bodem na behandeling ten minste twee weken vochtig.

Emelten bestrijden met aaltjes

Hoe het werkt

Als je met de behandeling start, is de klus geklaard in een handomdraai! De nematoden zitten verpakt in handige, voorgedoseerde zakjes. Er moet dus niets afgemeten worden. Je doet het zakje (gesloten) met aaltjes in de Nema T-Pot die speciaal ontworpen is voor het verspreiden van aaltjes. Vul aan met wat water en schud of roer het mengsel zodat de aaltjes uit het zakje zich in het water verspreiden. Vul daarna verder aan met 1 L water. Vervolgens sluit je de Nema T-Pot aan op een tuinslang, open de waterkraan en start met sproeien. Start met de zones die de meeste schade hebben geleden en besproei daarna alle plekken waar je de aanwezigheid van plaaginsecten vermoedt. Na 7 tot 10 minuten sproeien (afhankelijk van de waterdruk) zijn alle nematoden over de bodem verspreid.

Engerlingen bestrijden met aaltjes

En wachten maar… 

Nu is het aan de aaltjes! Zij dringen de vochtige bodem in, waar ze op zoek gaan naar hun voedsel (engerlingen, emelten, larven van taxuskevers, slakken…). Jij dient enkel nog de gebruikte Nema T-Bag op de composthoop te gooien. Na een paar dagen kan je de eerste resultaten al merken. Geef ze wel wat tijd om al hun voedsel op te eten; duidelijk waarneembare veranderingen zullen pas na twee weken zichtbaar zijn.

Lees meer  Wellness tuin aanleggen

Behandeling met een gieter

Het is ook mogelijk om Nema T-Bags te gebruiken met een gieter. Hiervoor dien je wel de hoeveelheid water aan de zakjes aan te passen. Lees dus voor gebruik aandachtig te bijsluiter om de juiste dosering te kennen.