Wil je de tuin aanpakken en deze van een nieuwe indeling voorzien? In dat geval kun je bijna niet ontkomen aan het opnieuw bestraten hiervan. Ook kan het opnieuw bestraten van de tuin het overwegen waard zijn, wanneer de tegels of klinkers door de jaren heen verzakt zijn. Zeker op kleigrond of bijvoorbeeld in de tuin bij een nieuwbouwhuis zakt de grond jaarlijks een klein stukje. Tegels en klinkers die schots en scheef liggen geven de tuin niet alleen een rommelige uitstraling! Ook zorgt dit ervoor, dat je het risico loopt om te struikelen, je tenen te stoten als je in de zomer op slippers of blote voeten loopt, enzovoorts.

In dit artikel lees je meer over het opnieuw betegelen van een terras of oprit. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden. Daarbij is het vaak niet eenvoudig om een keuze te maken uit het ruime aanbod aan tegels, klinkers en bijvoorbeeld vlonders. Naar wat voor type tuintegels zoek jij voor je tuin?

Plan maken voor het betegelen van het terras

Het opnieuw bestraten van de tuin begint bij het maken van een plan. Kies je door de hele tuin voor hetzelfde type tuintegel, of combineer je verschillende soorten met elkaar? Ook kan het leuk zijn om twee terrassen met grote tuintegels te combineren met een klein pad van bijvoorbeeld klinkers. Een mooie terug tussen beide plekken om te zitten in de zomermaanden!

Stenen voor het aanleggen van borders

Niet alleen voor de aanleg van een terras of oprit heb je tuintegels en bijvoorbeeld klinkers nodig. Stenen worden ook vaak gebruikt voor de aanleg van borders rond het terras. De borders mogen niet ontbreken in de tuin, daar ze de ruimte van meer kleur kunnen voorzien. Maak gebruik van stapelblokken om deze borders diep genoeg te maken. Vul de borders vervolgens met voldoende tuinaarde en vrolijke planten en struiken met wisselende bloeiperiodes. Zo kun je het hele jaar door van de tuin genieten. Combineer de verschillende planten met bollen voor in het voorjaar.

Verschillende soorten tuintegels

Tuintegels worden in tal van verschillende soorten en uitvoeringen aangeboden. Het verschil zit hierbij onder meer in het formaat van de tuintegels, de dikte hiervan en de vormgeving hiervan. Wil je bijvoorbeeld tuintegels met een patroon aan de bovenzijde, of mogen de tuintegels een natuurlijke look hebben? Naast de grote tuintegels kun je ook kiezen uit verschillende soorten klinkers. Kies tussen hele kleine, traditionele klinkers of ga voor een groter model. Deze grotere klinkers hebben een robuuste look, wat goed past in een tuin vol weelderige struiken en bomen. De klinkers mogen best een beetje scheef liggen.

Trends op het gebied van tuintegels

Kijken we naar de trends op het gebied van tuintegels, dan doen met name de keramische terrastegels het erg goed. Vaak wordt gekozen voor terrastegels met een donkergrijze of antraciet kleur. De tegels zijn robuust, relatief makkelijk te leggen met de juiste hulpmiddelen en daarbij zeer duurzaam. De tegels slijten nauwelijks, waardoor je hier een lange tijd plezier van zal hebben!

Tip: kijk op internet eens naar voorbeelden van terrassen waarbij deze tegels gebruikt zijn. Het geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je tegenwoordig hebt bij de renovatie van je terras of oprit.

Zelf tuintegels leggen voor je terras

Voor het leggen van tuintegels hoef je niet per definitie een stratenmaker in te schakelen. Je kunt de benodigde hulpmiddelen voor de aanleg van een terras tegenwoordig huren bij iedere bouwmarkt. Denk aan een hefboom om de zware tegels relatief makkelijk te kunnen verplaatsen, een trilplaat om de grond goed aan te kunnen trillen, kniebeschermers, enzovoorts. Ook een waterpas is onmisbaar! Het is belangrijk dat het terras iets naar beneden toe afloopt, om te voorkomen dat het hemelwater richting je woning kan stromen. Iets wat voor schade aan je kozijnen zou kunnen zorgen.

Tip: leg rondom het terras een strook van goten, om het hemelwater nog makkelijker af te kunnen voeren. In plaats van een goot kun je ook een opsluitband gebruiken aan de rand van het terras. Hiermee houd je de terrastegels op hun plaats. Je bestelt deze opsluitbanden eenvoudig online. Net als de tegels zelf!

Instructievideo’s voor het bestraten van de tuin

Heb je niet eerder terrastegels gelegd? Online vind je verschillende video’s, waarin stapsgewijs wordt toegelicht hoe het bestraten van de tuin in z’n werk gaat. Handig, want zo kun je deze klus voortaan zelf uitvoeren! Dit is goedkoper dan het inschakelen van een stratenmaker en daarbij hartstikke leuk. Wie is er niet trots op een zelf aangelegd terras in de tuin?