De groentewinkels liggen vol met sappige abrikozen. Heerlijk, al dat zoete zomerfruit dat je zo uit de hand kunt eten maar dat het ook prima doet in taarten en toetjes. Nog leuker wordt het als je dat fruit van je eigen boom kunt plukken.
Prunus armeniaca is de wetenschappelijke naam van de abrikoos, maar de boom komt niet uit Armenië, maar uit noordoost-China (Mongolië). De meeste rassen zijn volledig winterhard, toch wordt de boom nauwelijks aangeplant door agrarische bedrijven en dat komt omdat de oogst heel wisselend is.
Abrikozen bloeien erg vroeg; de bloemen verschijnen soms al in februari of maart en dan bestaat het gevaar dat de bloemen of de prille vruchtbeginsels bevriezen. Ook zijn bestuivende insecten zo vroeg in het jaar nog niet zo actief. Als je een abrikoos plant, moet je dus niet al te veel verwachten van de opbrengst. Het kan weleens een jaar tegenzitten.
Zelfbestuivend
De meeste rassen zijn zelfbestuivend, maar de bestuiving gaat wel beter als er andere abrikozen in de buurt staan, dus plant bij voorkeur minimaal twee boompjes aan. In een kleine tuin kies je een abrikoos die geënt is op een langzaam groeiende onderstam. Een dergelijke boom zal ook eerder vrucht dragen.
Leifruit
Abrikozen laten zich prima leiden. Plant ze tegen een zuidmuur zodat ze optimaal van de zon en de warmte profiteren. Een kas of serre is voor een klein blijvende abrikoos ook prima.
Sierwaarde
Ook al valt de oogst soms een beetje tegen, het mooie blad en de bloemen in het voorjaar geven de boom veel sierwaarde voor de tuin. De herfstverkleuring is ook de moeite waard.
Wil jij een abrikoos in je tuin? Kijk hier wanneer de boom het beste plant, hoe je hem snoeit en andere verzorgingstips!
Welke vruchten kunt u mij aanbevelen voor het kweken in de groentekas of serre?