Snijbiet is een geweldige groente die je vrijwel het hele jaar door kan kweken. Je kunt snijbiet kweken in allerlei verschillende kleuren, wat voor een ontzettend vrolijk aanzicht zorgt. Dat maakt dat de groente erg populair is in de koudere maanden, ze geven zo namelijk nog wat kleur aan de tuin. Snijbiet zaaien is erg makkelijk, in dit blog leg ik je uit hoe je dat doet.
Ik ben gek op de vrolijke kleuren van de snijbiet. De plant tovert iedere tuin om tot een waar kleurenfestijn, zelfs in de winter. Daarbij is snijbiet zaaien en kweken ontzettend makkelijk, smaakt ‘ie erg lekker en is de groente ook nog eens hartstikke gezond. Verwerk snijbiet bijvoorbeeld eens in een lekkere salade. Reden genoeg dus om snijbiet aan jouw zaailijstje toe te voegen dit jaar.
Snijbiet zaaien kan vanaf februari tot en met oktober. In februari en maart zaai je de groente binnen voor in kweekpotjes. In deze periode kun je ook prima snijbiet zaaien in de kas, hetzelfde geldt voor september en oktober. Vanaf halverwege april kun je snijbiet ook prima in de volle grond zaaien. Het is dan wel belangrijk dat de vorst uit de grond is, dek de zaden eventueel goed toe met een laagje mulch.
Snijbiet groeit ontzettend snel, dus je kunt meerdere keren per jaar zaaien. Dat is handig als je de hele zomer, herfst en winter wilt oogsten. Zaai ook altijd meerdere snijbieten tegelijk, zo kun je regelmatig voldoende oogsten om er echt van te kunnen eten.
Wanneer je het zakje met snijbiet zaden opent, kom je tal van gerimpelde korreltjes tegen in het zakje. Dit zijn geen zaden, maar zaadkluwen. Dat betekent dus dat er meerdere zaden in één kluwe zitten. Meestal zijn dat er twee tot vier. Als die zaden gaan kiemen, komen er dus een aantal jonge plantjes op één plek naar boven. Dat betekent dat je snijbiet altijd moet uitdunnen wanneer je het gezaaid hebt. Trek de zwakste plantjes er tussenuit. Deze kun je weg doen of, wanneer je ze erg voorzichtig hebt verwijderd en de plantjes al wat wortels hebben, op een leeg plekje planten.
In mijn ervaring is snijbiet kweken en oogsten een ontzettend makkelijke groente om te kweken. Het gewas groeit snel, na 6 tot 8 weken kun je de eerste bladeren vaak al oogsten. Geef de planten regelmatig water wanneer ze in een pot of bak staan, of wanneer het erg droog is. Verwijder ook het omliggende onkruid. Bemesten is niet echt nodig, maar een handje compost vinden ze absoluut lekker!
Ga je snijbiet oogsten, snijd dan alleen de buitenste bladeren van de plant. Deze maakt dan steeds opnieuw bladeren aan, waardoor je maandenlang kunt blijven oogsten!
Veelgestelde vragen over snijbiet zaaien
Ja, snijbiet leent zich prima om in potten of bakken te zaaien! Zorg ervoor dat je een goede kwaliteit grond gebruikt. Als de grond al wat ouder is, is het wel nodig om wat extra voeding toe te voegen. Voorkom ook dat de grond uitdroogt.
Snijbiet kan lichte vorst overleven, maar bij strenge vorst sterft de plant af. Oogst voor de zekerheid op tijd, of bescherm de planten met vliesdoek. In de kas kan snijbiet soms wel de hele winter overleven.
Zwarte randjes onder de nagels zijn normaal voor Tess Mutsters. Als journalist en enthousiast tuinier schrijft ze over alles wat groeit en bloeit. Tess is de bruisbal van ons team en houdt zelf ook van een tuin die bruist van het leven; waar vogels, bijen, vlinders en andere insecten hun plek vinden. Ook in haar moestuin voelt ze zich thuis en experimenteert ze graag met verschillende gewassen. Kattenstaart is haar favoriete plant, aardappelen haar favoriete gewas.
Laat een reactie achter