In de winter schittert dit mooie bolgewas overtuigender dan alle andere bollen. Zet hem in een pot of kies voor een gewaxt exemplaar.

Verkeerde naam
De bol wordt meestal Amaryllis genoemd, terwijl deze helemaal niet zo heet. De juiste naam is Hippeastrum. De échte Amaryllis draagt veel meer bloemen per stengel (8-12 bloemen). De bekende Hippeastrum draagt 2 tot 6 bloemen per stengel en bloeit gelijktijdig met het verschijnen van de bladeren of iets daarvoor. Hippeastrum groeit in het wild in Zuid-Amerika in steppengebieden.

Soorten
Door kruisingen zijn er talloze Hippeastrum-hybriden  ontstaan, met grote en kleine bloemen en in heel veel verschillende kleuren.

amaryllis-bol

Rustperiode
De bol heeft een rustperiode van ongeveer 10 weken nodig. Je kunt de bol dan het best bewaren bij een temperatuur van 13 graden. De aarde houd je droog. Na de rust haal je de bol uit de pot en verwijder je het oude blad en de oude aarde.

Bloeiperiode
Zet hem in verse potgrond. Laat de bol voor circa een derde deel boven de aarde uitsteken. De Hippeastrum staat het liefst op een warm plekje van rond de 20 -25 graden. Bescherm de bol wel tegen de felle zon en geef hem genoeg water. De potgrond moet vochtig blijven, maar niet te nat.

Wax-jasje
Tegenwoordig zie je de bol steeds vaker in een wax-jasje. De Amaryllisbol wordt eerst op een speciale manier geprepareerd en krijgt vervolgens zijn waxlaag. De wax mag niet te heet zijn, want dan beschadigt de bol, maar als de wax te koud is vloeit deze niet zo mooi om de bol heen en daarnaast zijn niet alle soorten Amaryllis geschikt om gewaxt te worden. Het is dus een secuur klusje om de bol te waxen, we raden niet aan om dit zelf te doen.

Lees meer  Regenwater opvangen in de tuin

Geen water nodig
Door het wax-jasje is de bol beschermd en heeft hij geen grond of water nodig. De bol heeft zoveel kracht van zichzelf dat deze zonder water kan groeien en bloeien, vandaar dat ook niet alle Amaryllisbollen geschikt zijn voor het wax-jasje.

waxbol

Geniet jij in de winter ook zo van de schitterende amaryllissen? Wij genieten graag mee, stuur een foto van jouw amaryllis naar redactie.tuin@vipmedia.nl of deel de foto met ons op Facebook!