In februari lijkt het soms al een klein beetje voorjaar, toch is het nog veel te vroeg om de meeste groenten en bloemen te zaaien. Kun je echt niet meer wachten? Ga dan eind februari aan de slag met aubergines en pepers!

Voorzaaien

Omdat aubergines en pepers een lang groeiseizoen nodig hebben, is het slim om ze op tijd voor te zaaien. Zaai ze in kleine kweekpotjes, een zaaitray of in een verwarmd kasje.

aubergines en pepers zaaien
Lekker warm
Beide groenten zijn echte warmteminners en kiemen pas bij een temperatuur van boven de 20 graden. Zet ze dus op de vensterbank boven de verwarming. Houd de zaaigrond vochtig, maar niet te nat. Het best kun je de zaailingen water geven met een gieter met fijne broes of plantenspuit.

Vroege soorten aubergines
Om de kans te verhogen dat je in augustus aubergines kunt oogsten wat te verhogen kun je het best kiezen voor vroege rassen. ’Minnesota Midget’ of ’Early Black Egg’ zijn twee van deze vroege vogels, die je heerlijke aubergines geven.

aubergine zaaien

Standplaats
Kweek aubergines en pepers bij voorkeur op in een serre of tuinkas of zet de planten anders op de meest warme en zonnige plek in je tuin. De planten houden van een humeuze grond, die niet te zwaar is en ook niet te droog. Werk voor je ze uitplant in de vollegrond wat compost door de grond.

Aubergines en pepers in potten en bakken
Beide groenten kun je goed kweken in potten en bakken. Het voordeel hiervan is dat je ze makkelijk op de meest zonnige plek kunt zetten. Maak de potgrond wat luchtiger met een vijfde deel grof zand dat je goed door de potgrond mengt.

Lees meer  Courgettes en pompoenen voorzaaien

aubergines en pepers zaaien
Van de oogst maak je de heerlijkste recepten! 

Meer zaaien? Kerrieplant zaai je ook al vroeg in het jaar.
Naast zaaien kun je in de winter ook zeker oogsten uit de moestuin.