Vlooien vind je liever niet op je kat of in je huis. Deze vervelende bloedzuigende beestjes kunnen jeuk en gezondheidsklachten veroorzaken. Hoe voorkom je deze parasieten? Het kammen van je kat is goed, vlooien houd je er echter niet mee tegen. Maar met één simpele behandeling bescherm je jouw viervoeter preventief. #geenvlooien

 Hoe vlooien naar binnen komen

De kat is – net als de hond – een geschikte gastheer voor de vlo; die vermaakt zich prima in zijn vacht. En zit dit vieze beestje eenmaal op je huisdier, dan wandelt hij met zijn metgezel zo naar binnen. Het probleem is dat je vlooien lang niet altijd ziet. En als ze er eenmaal zijn, zullen ze niet zomaar verdwijnen.

Je zit er 2-3 maanden aan vast! 

Een vlo kan in totaal zo’n 2.500 eitjes leggen. Die eitjes ontwikkelen zich tot larve, pop en uiteindelijk weer een volwassen vlo. Dat duurt in ons klimaat zo’n 3 tot 8 weken. Als je je kat begint te behandelen, duurt het dan ook gemiddeld 2 tot 3 maanden voor je huis en kat weer vrij van vlooien zijn.

‘Maar ik kam mijn kat regelmatig en vang vlooien zodra ik ze zie’

Wist je dat maar 5% van het probleem op je kat zit? Dit zijn de volwassen vlooien, de rest (eitjes, larven en poppen; 95%) bevindt zich al in je huis. De eitjes, larven en poppen liggen verspreid in je bankstel, tapijt, kleding, woontextiel en – als je kat op bed mag slapen – ook in je beddengoed… Jakkes!

Wanneer je één vlo op je kat vindt, is het daarom waarschijnlijk dat je snel met veel meer vlooien in huis te maken krijgt. Door te kammen kun je controleren of je kat vlooien heeft, maar verder biedt het je huistijger amper bescherming. 

jeuk

Jeuk, heel veel jeuk en misschien een lintworm

Vlooien zijn heel vervelend voor je kat. Heb zelf maar eens de hele dag jeuk… Je kat kan ook allergisch zijn voor vlooien. Daarom is preventief beschermen het beste wat je kunt doen voor het welzijn van je huistijger. Wacht dus niet tot je vlooien ziet!

Minder bekend is dat vlooien ook lintworm over kunnen brengen en ook daarin worden je gezinsleden helaas niet gespaard. Liever voorkom je dit alles zoveel mogelijk en gelukkig hoef je daar tegenwoordig je hand niet voor om te draaien. 

Bescherm je kat langdurig tegen vlooien 

Door je kat langdurig te beschermen tegen vlooien met één simpele behandeling voorkom je een maandelijkse behandeling die je misschien vergeet. Langdurige bescherming haal je bij je dierenarts.

vlooien

Vraag je dierenarts om het beste advies 

Vraag je dierenarts altijd om advies bij vlooienmiddelen. Hij beschikt over de meest innovatieve langwerkende middelen, kent de werking ervan en weet bovendien wat het best bij je huisdier en je thuissituatie past. Daarnaast weet je zeker dat je kat bij de dierenarts diergeneesmiddelen krijgt voorgeschreven waarvan de veiligheid en effectiviteit grondig zijn onderzocht. 

Wat als je al last van vlooien hebt? 

Als je jouw kat niet preventief beschermd hebt, kun je een vlo of vlooienpoepje op je huisdier ontdekken. Dan is er werk aan de winkel. Doorloop onderstaande stappen om van de parasieten af te komen:

  • Behandel je kat minimaal 3 maanden tegen vlooien.
  • Vraag je dierenarts om advies wat je het best kunt gebruiken.
  • Behandel eventuele andere huisdieren ook direct.
  • Was de mandjes en kleedjes van je kat uit.
  • Was al het woontextiel op hoge temperatuur.
  • Stofzuig meermaals en regelmatig. Leeg de stofzuigerzak buiten.
  • Blijf je kat preventief behandelen om een nieuwe besmetting te voorkomen. Vraag de dierenarts om advies.

Teken: een andere bedreiging

Ook teken kunnen op je kat hechten. Daar bijten ze zich vast in zijn huid en zuigen zich vol met bloed. Een teek draagt mogelijk ziekteverwekkers bij zich. Denk aan een bacterie die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Maar ook tegen teken is je kat preventief te beschermen. Sterker nog, dit kan met een middel dat tegelijk tegen vlooien én teken werkt zodat je in één keer klaar bent. Je dierenarts helpt je verder.