In Tuinseizoen 1-2022 legt tuinontwerpster Laura Knoops van Toffe Tuinen haarfijn uit hoe zij een beplantingsplan voor de schaduw ontwerpt. Spreekt deze schaduwtuin jou aan? Download dan hieronder het beplantingsplan én de bijbehorende bloeikalender, hiermee kun je zelf aan de slag!

Een beplantingsplan maken

Wie een beplantingsplan voor de schaduw gaat maken, zal extra rekening houden met de bladstructuren. De focus ligt in de schaduw immers minder op de bloei en des te meer op de bladeren, die het hele jaar door de show moeten stelen. Wissel fijnbladige planten, zoals varens, siergrassen, lievevrouwebedstro en leliegras, af met grootbladige planten zoals tafelblad (Astilboides tabularis), schout-bij-nacht (Rodgersia ’Chocolate Wings’ en Rodgersia aesculifolia) en helleborus. De wintergroene planten (zoals de varens) zijn belangrijk voor de winterstructuur.

Bekijk het beplantingsplan van deze schaduwtuin

Zo maak je een bloeikalender

Toch is het streven in een ingetogen schaduwtuin ook om van april tot november iets in bloei te hebben staan. Als je moet gaan selecteren: kies dan voor planten die het langst bloeien. Geranium ‘Orion’ bijvoorbeeld bloeit van mei tot oktober. Een bloeikalender kan je helpen om overzicht te krijgen in de verschillende bloeitijden. In dit schema, dat hoort bij bovenstaand beplantingsplan, zie je de plantnamen met erachter de bloeitijden staan, waardoor je gemakkelijk kunt overzien wat er per maand in bloei staat en welke planten er groen zijn in die maand. Beplantingsplan en bloeikalender

Bekijk de bloeikalender van deze schaduwtuin

Foto’s: Toffe Tuinen

Lees meer  Een zee van bloemen