Bessen en frambozen zijn echte vitaminebommetjes. Bessen zijn gemakkelijk te telen en ze vragen bovendien weinig onderhoud. Frambozen zijn vrij duur in de winkel, dus dat is een goede reden om zelf wat struiken in de tuin te zetten.
Er zijn zomerframbozen en herfstframbozen. Bij zomerframbozen groeien de vruchten aan één jaar oude scheuten. Na de oogst knip je die scheuten af. Het jaar daarna groeien aan de nieuwe scheuten weer frambozen. Bij herfstframbozen vind je de vruchten aan nieuwe scheuten. Je knip de struik daarom elke winter helemaal terug.
Bramen
Neem vooral geen wilde braam mee uit het bos, maar koop een goed ras. Een braam woekert nogal, dus je moet goed snoeien. Zorg er ook voor dat vogels niet met de sappige vruchten aan de haal gaan en gooi op tijd een net over de struik.
Bosbessen
Dit blauwe vruchtje is supergezond. Bosbessen doen het vooral goed in zure grond. Als je die niet hebt, kun je de struik ook in een flinke pot met heidgrond zetten. De plant heeft veel water en in het voorjaar kunstmest met een hoog ijzergehalte nodig.
Rode en witte bessen
Bessen zijn gemakkelijk in onderhoud en er zijn vroege, midden en late rassen, waardoor je de hele zomer kunt oogsten. Het nadeel van bessen is dat ze vrij zuur zijn. Maar in een taart smaken ze verrukkelijk!
Zwarte bessen
De teelt van zwarte bessen is erg makkelijk. Je moet er alleen voor zorgen dat vogels er niet met je oogst vandoor gaan. Bessen moet je aan de struik laten zitten tot ze echt goed rijp en dus lekker zoet zijn. De scheuten waar de bessen aan hebben gezeten moet je daarna wegsnoeien.
Bramen zijn heel gemakkelijke planten; in het wild woekeren ze zelfs omdat de takken naar de grond toe buigen en dan weer wortels vormen (deze manier van vermeerderen heet afleggen). Het makkelijkst is dan ook om een bramenplant aan te planten en deze zelf af te leggen waardoor je uiteindelijk steeds meer planten krijgt.
Ik kweek zelf bramen.
Maar heb veel last van ongedierte.
Kan ik daar voor spuiten.
Wat ik liever niet doet.
Met wat voor spul.
Dat hangt van het ongedierte in de bramen af. Bramengalmijt veroorzaakt ongelijkmatig rijpende vruchten; voor tuiniers is er geen middel tegen verkrijgbaar dat goed werkt. Wel kun je de overwinterende mijten aanpakken door in het najaar de stengels tot de grond af te knippen; leg deze takken niet in de tuin maar breng ze naar de vuilstort. Cicaden zuigen sap uit de bladeren waardoor er aan de bovenkant bleke spikkels ontstaan. Dit ongedierte bestrijdt je met een middel tegen bladluizen. Zie je bij rijpe vruchten verdroogde plekken (aan de kant van de stengel) dan zijn er frambozenkevers actief. Om deze kevers bij bramenstruiken te bestrijden moet je spuiten zodra de eerste bloemen opengaan; doe dat bij voorkeur ’s avonds en met een milieuvriendelijk middel.
Wij willen graag onze straat wat opfleuren door er bramen of frambozen of een andere eetbare struik in bloembakken (1m hoog, 1m breed en 40cm diep) te zetten (onder de straat is een garage, dus het moet met bloembakken). Hebben jullie een suggestie welke eetbare struik het in een bloembak het beste doet? (de helft van de bloembakken staat nagenoeg altijd in de schaduw, de andere helft heeft ’s namiddags tot ’s avonds zon)
De bloembak die in de namiddag zon krijgt, is het beste geschikt om er een eetbare struik in te zetten. Je zou er een doornloze braam in kunnen zetten – dan heb je in ieder geval geen last van die akelige doorns – of een Japanse wijnbes. Deze laatste geeft niet alleen heerlijk zoete vruchten maar het is ook een heel gemakkelijke plant én erg decoratief!
Hallo.
Ik heb een jong bramen plantje.daar ik weinig grond in mijn tuin heb, wil ik hem in een pot kweken.kan dit en hoe groot moet moet de pot zijn? Kun je de braam nog verloten als blijkt dat de pot te klein is?? En kan het buiten blijven staan in de winter?
Een deel van mijn bramen verbleekten aan de struik. Ik las dat dit “verbranding” door de zon is maar deze struik heeft toch net zon nodig? Hoe kan ik voorkomen dat ze bleek worden? Zijn deze bessen nog bruikbaar?
hallo mijnheer.
ik heb een vraag ik zou graag braambessen kweken
kan men die zaaien is daar zaad voor of moet ik dat stekken ik woon wel
in Tenerife ik heb die hier nog niet ge zien .Het is wel moeilijk het
op te sturen hebben jullie ook dat zaad of plantjes maar het komt wel
duur uit aan verzending kosten in belgen groet dat in het wild
de beste groeten Theo