Met een paar besdragende bomen en heesters doe je de vogels een enorm plezier. Ze kunnen voor de winter immers wel wat extra vitamines en energie gebruiken. Als je de vogels een warm hart toedraagt, zorg er dan voor dat je tuin wat besjes voor ze in de aanbieding heeft!

Heesters en bomen met bessen geven de tuin kleur op het moment dat de meeste planten aan hun rustseizoen beginnen. Terwijl rondom het herfstblad naar beneden dwarrelt, vallen al die prachtige bessen steeds sterker op! Bovendien zijn bessen onmisbaar voor de vogels, die immers ook in de herfst en winter hun kostje moeten opscharrelen. Zorg daarom zeker voor een of meer soorten met bessen in je tuin. Wat suggesties:

• Als je een vlier of oranje lijsterbes hebt staan, zul je zien hoe gretig de vogels daar op afkomen.
• Ook de inheemse meidoorn (Crataegus) is in trek. Een kruising met bijzonder mooie en grote vruchten is Crataegus x persimilis ’Prunifolia’.
• Sierappeltjes vormen voor vogels een geweldige lekkernij! Ze zijn er met gele, rode en paarsrode vruchtjes.
• Tegen een muur of schutting kun je vuurdoorn planten (foto) met gele, oranje of rode bessen. Tussen de stekelige takken zitten de vogels ook goed beschermd, zodat zo’n struik een ideale nestplek vormt.
• Ook de Cotoneaster wordt door vogels gegeten, al blijven daar nog geruime tijd besjes inzitten die pas later in het seizoen verorberd worden.

Lees meer  Kleurrijke pop-up tuinen met violen