De bestrating bepaalt voor een groot deel de sfeer in de tuin. Maar je kunt er meer mee: door kleuren en legpatronen slim te gebruiken laat je de tuin veel royaler ogen. En dat komt goed van pas in een kleine tuin.

Formaten
Tegels zijn er in veel verschillende maten. Ook in een kleine tuin staan grote tegels mooi, maar zorg wel voor een goede verhouding. Kies bijvoorbeeld tegels van 50 of 60 cm in plaats van de allergrootste maat. De combinatie van verschillende tegelmaten zorgt voor leuke accenten, maar houd het in een kleine tuin wel subtiel.

Kleur
Met een rustige kleur laat je je tuin groter lijken. Let ook op de bouwstijl van het huis, bij moderne huizen staan grijstinten vaak mooi, terwijl klinkers goed combineren met een jarendertighuis. Pas op met contrasterende kleuren in de tuin. Gebruik liever verschillende materialen in dezelfde kleur.

Spelen met ruimte
Door slim om te gaan met de vorm en de manier waarop je de tegels legt kun je de tuin optisch vergroten. Leg bijvoorbeeld rechthoekige tegels in de breedte om een smalle tuin breder te laten lijken. Tegels of klinkers in de lengte zorgen juist voor een langere tuin. Een kleine tuin kun je optimaal benutten door niveauverschillen aan te brengen, bijvoorbeeld door een verdiept terras te maken.

Lees meer  De juiste tuinverharding kiezen: 12 tips